Antibiotikaresistens stort problem

Julmat. Tänk på hur fläskköttet du köper har producerats.

Julmat. Tänk på hur fläskköttet du köper har producerats.

Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Gotland2016-12-16 13:32
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Runt 700 000 människor världen över dör på grund av antibiotikaresistens. Det finns stora farhågor för att problemet ska öka väsentligt. Orsaken är till stor del överanvändningen av antibiotika.

LRF påbörjade för mer än 20 år sedan visionen ”På väg mot världens renaste jordbruk”. Bland annat innebar det att antibiotikaanvändningen inom djurproduktionen koncentrerades till att endast behandla sjuka djur. I flertalet andra länder används fortfarande antibiotika i förebyggande syfte, hela djurgrupper får tillsatser av antibiotika. Som exempel kan nämnas att 12 000 danskar, enligt en nyligen publicerad undersökning, bär på antibiotikaresistenta bakterier som kallas MRSA.

Årets rapport från Europeiska läkemedelsmyndigheten om antibiotikaförbrukningen i Europa visar att de svenska djuren får minst mängd antibiotika bland EU:s medlemsländer. Tyvärr har konsumenterna i Sverige inte uppmärksammat hälsorisken med att välja importerat kött där antibiotika används i större omfattning.

Självklart blir kött som produceras med sämre djurvälfärd och antibiotikatillsatser i förebyggande syfte billigare. Inte minst kommer konsumenterna nu inför jul möta livsmedelshandlarnas braskande annonser om billigt kött från olika håll i världen. COOP, ICA med flera livsmedelshandlare kommer nog inte medverka i att sprida information om på vilket sätt köttet producerats då det gäller nyttjande av antibiotika och djurvälfärd.

Svenska bönders satsning på friska djur och hög kvalité har tyvärr inte fått gensvar bland Sveriges konsumenter i den utsträckning som förväntats. Livsmedelshandeln har valt att importera kött i en omfattning som inneburit att självförsörjningsgraden i landet sjunkit från mellan 80 och 90 procent till cirka 50 procent.

En nyligen presenterad analys av Sveriges lantbruksuniversitet visar att Sverige i dag inte klarar att få fram livsmedel i tillräcklig omfattning till Svenska folket. Det är hög tid att regeringen slutför den livsmedelstrategi som skjutits på år efter år.

Centerpartiet arbetar för säkrare livsmedel och vill se en ökad djurproduktion. Det behövs för folkhälsan och bevarande av ett öppet landskap i vårt land.

Tänk närproducerat för ett gott och säkert julbord.

Läs mer om