Jag läste i tidningen och hörde på Radio Gotland för ett tag sedan, att social- och omsorgsnämnden tänker ändra på beslutet att ledsagare inte längre får använda egen bil vid sina uppdrag. I fortsättningen ska färdtjänst gälla. Det betyder fördyringar för deltagaren och möjligheten att göra uppehåll under resan blir omöjlig. Man kan inte göra resor på ett naturligt sätt, med uppehåll för till exempel besök i föräldrahemmet, kyrkogården eller bara ta en paus och dricka kaffe. Och såna uppehåll är av stor vikt för deltagaren, för att det ska bli en naturlig social aktivitet, som motsvarar det som vi andra oftast kan göra.
Jag vänder mig direkt till dig, Hanna Westerén, som är ordförande. Har ni i nämnden ingen förståelse för deltagarnas behov eftersom ni kan ta såna beslut? Använder ni aldrig ert sunda förnuft? I radion påstod du att man måste ändra på lagstiftningen. Vad har du då gjort för att få en förändring? Det är ju ni politiker som måste påverka. Kanske är det bara en förhandlingsfråga? Det låter på dig precis som ni politiker inte kan göra någonting. Det verkar ju dessutom bli väsentligt dyrare, och för den enskilde deltagaren är det ett faktum. Och de flesta av dem har en låg pension.
Det blir dessutom mer administration för ledsagaren, som av sina timmar måste lägga ner mer tid på planering, bokning av färdtjänst med mera.
Tyvärr verkar det för mig som politikerna passar på att göra försämringar för de grupper som hörs minst. Titta på beslutet om att deltagarna skulle betala mer av omkostnaderna själva. Det beslutet fick ni ta tillbaka, men nu verkar ni bara ha hittat på ett nytt sätt att göra fördyringar för denna grupp. Ta ert ansvar! Ändra på lagstiftningen.