Är kok och kylmaten det billigaste alternativet?

Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX

Gotland2009-04-04 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Gotlands Kommun har planer på att införa "Kok och Kyl" för all kommunal mat. Vilket betyder att tre storkök lagar all mat. Maten körs sedan ut till mottagningskök. De har räknat ut att det skulle bli betydligt billigare än att laga maten på varje ställe. För att få lite mer information om andra kommuners erfarenheter så kontaktade vi bland annat Skurups kommun.
Jag pratade med kostchef Annci J:son Svensson. Skurup införde Kok o Kyl men höll bara på med det i ett år. De insåg att systemet inte fungerade. Orsaker:
Dyra transporter
Kyld mat kördes ut 2-3ggr per vecka
Att andra matleveranser från grossist kördes ut 2 ggr per vecka
Kvalité och Kökspersonal
Det är stora krav på personalen även i mottagningsköken. De skall klara hygien, ekonomi, beställningar, specialkoster, egenkontroll. De skall ha kunskap och kunna sätta ihop näringsriktig frukost, lunch och mellanmål. Allt detta kräver kunskap. Att laga mat mat från grunden är roligt och ansvarsfullt.
Att få en utbildad duktig kock att vilja arbeta med mottagningskök är nästan
omöjligt. Verksamheten i mottagningsköket blir inte bra utan en utbildad kock.
Mer mat i soporna. Om maten först har tillagats och sedan har värmts upp så kan den ej återanvändas utan måste kastas. Men om maten tillagas på plats och det sedan blir rester så kan de kylas ner och återanvändas.
Investeringskostnader. Det kostar lika mycket att ställa i ordning ett godkänt tillagningskök på till exempel ett servicehus, som att ställa i ordning ett som bara skall vara mottagningskök.
Skurups kommun har 15 000 invånare och 19 kök. Alla kök är nu tillagningskök, även det lilla daghemmet med 40 barn. Alla kök har en kock. Vissa är deltidsanställda eventuellt i kombination med annan arbetsuppgift.
De anser att "kok och kyl" är förödande för både ekonomi och kvalité.
Läs mer om