Är vindkraften miljövänlig?

Gotland2006-11-13 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Nu skall några större energikrävande industrier satsa på vindkraftverk för att få säkra och billiga energileveranser. Industrin får statliga stöd och andra subventioner som gör det både billigt och ger stora vinster i att investera i vindkraft.
Tas dessa stöd bort skulle inte ett enda vindkraftverk byggas av industrin. Vindkraft är beroende av en annan energiproducent för att jämna ut vindens nycker. Av dessa två skäl är inte vindkraftverk något långsiktigt alternativ för vår energikrävande industri.
Vi vill ge två exempel som visar att länder som satsar på vindenergi inte förmår sänka sina koldioxidutsläpp just på grund av fossileldade värmekraftverk som back- up till vindkraftverken. De två länder vi hämtar exemplena från har ingen eller liten tillgång av vattenkraft utan deras back- up kommer från fossileldade kraftverk.
Enligt rapporter är Danmark och Spanien de länder inom EU som är sämst på att uppfylla de överenskomna utsläppsmängderna.
England och Sverige är de bästa nationerna. Att Sverige ligger i topp är inte så underligt då vår industris energibehov täcks med vattenkraft och kärnkraft. Märk väl att Sveriges industri till största delen består av en energikrävande processindustri.
Spanien är det land i världen som installerade mest vindkraft under 2004. Spanjorerna fick ett tillskott till sin elförsörjning med 2061 MW. Spanien borde kunna visa upp bättre siffror vad gäller koldioxidutsläpp.
Danmarks näringsliv kan uppdelas i jordbruk och fiske som sysselsätter 4 % av befolkningen, industrin och byggnadsbranschen sysselsätter 24 % och resten, 72 %, arbetar inom servicesektorn, där turismens andel kontinuerligt stigit såväl sysselsättningsmässigt som ekonomiskt. Industrin är viktig och speciellt förädlings- och specialindustrin är långt utvecklad.
Danmark har inte särskilt stora mineraltillgångar, men rätt mycket kalksten som kan användas vid cementtillverkning. Cementtillverkningen är energikrävande men ur Nordsjön pumpas olja och gas upp mer än vad som behövs för landets egen konsumtion.
Danmark har satsat mycket på att producera vindkraft, men det har tydligen inte minskat koldioxidutsläppen nämnvärt eftersom Danmark inte lyckats så där över sig att hålla de utsläppsöverkommelser som gjorts inom EU. Danmark har kanske mer inriktat sig på att tillverka och exportera vindkraftverk?
Själva har de kanske insett vindkraftens opålitlighet då det gäller att leverera el- energi i rätt mängd vid rätt tid. Danmark har kanske insett kostnaderna med utbyggnaden av nätet och dessutom ha en back- up som drivs med olja från Nordsjön.
Vår fråga blir: Varför visar inte länder med stor andel vindkraft upp bättre siffror då det gäller kodioxidutsläpp? Vårt svar är att vindkraft är beroende av en alternativ energikälla som ofta blir en fossilberoende energiproduktion.
Slutsatsen vi gör är att el från vindkraftverk inte påverkar växthuseffekten positivt utan tycks förvärra utsläppen av koldioxid. Vindkraftverken måste subventioneras kraftigt för att kunna konkurrera med andra energislag. Vi tror att det är dags att utvärdera vindkraftens betydelse för att minska kodioxidutsläppen. Kanske en lämplig uppgift för CVI?
Läs mer om