Är vindkraftsbubblan på väg att brista?

Gotland2011-11-11 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Behöver Sverige mer vindkraft och vad kommer den planerade utbyggnaden i så fall att kosta för de svenska hushållen är frågor som behöver en opartisk utredning eftersom beräkningarna går så vitt isär.

Det är framförallt två saker lobbygruppen för vindkraft, Svensk Vindenergi, inte nämner i sin lobbyverksamhet och det är:

1) den installerade effekten jämfört med uppnådd effekt 2) de verkliga kostnaderna för hushållen.

Sådana fundamentala uppgifter är viktiga för skattebetalare och elkonsumenter och får inte undanhållas i debatten.

Sverige har en totalt installerad effekt på 32 000 MW som vid ett normalår utnyttjas omkring 75 procent, vilket betyder en överkapacitet på 25 procents effekt. Uppgifterna hämtade från den ekonomiska föreningen Elbruk. Vindkraftens bidrag till det totala effektbehovet är minimalt och dessutom helt i onödan då vi med nuvarande vatten- och kärnkraft har ett effektöverskott.

Nästa fråga är om de kostnader som vi skattebetalare och elkonsumenter subventionerar vindkraften med är rimliga? Enligt nationalekonomen Radetzki skulle en produktion av 30 TWh kosta 300 miljarder kronor. Timbros utredning visar på att motsvarande utbyggnad skulle kosta 214 miljarder kronor. Folkpartiet har gjort en utredning som visar på 175 miljarder kronor och Svensk Vindenergi uppger efter en del korrigeringar att kostnaden blir på ungefär 46 miljarder kronor. Siffrorna varierar alltså från 46 miljarder kronor till 300 miljarder. Vilken siffra är troligast? Vad ingår i siffrorna? För 47 miljarder kan en ny kärnreaktor byggas och 300 miljarder räcker följaktligen till 6 reaktorer.

Nu är det dags att regeringen ger en oberoende person i uppdrag att räkna på vad en utbyggnad av vindkraften egentligen skulle kosta det vill säga hur högt är priset för att installera den vindkraftseffekt som behövs för att producera 30 TWh. Medelvinden är oerhört viktig när det gäller att beräkna den nyttiga effekten. När de siffrorna finns kan det diskuteras om den minimala effekt som vindkraften tillför Sveriges nuvarande effektöverskott är värt priset eller nyttjar ett allmänintresse.

Läs mer om