Arbeta mer med lärarnas arbetsmiljö
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Min avsikt är inte att förfölja lärarna, men att peka på en allt tydligare följd.
De anställda sågar på den gren de själva sitter på. Många kommuner är i samma situation som Gotland. Man kan inte höja skatten mer.
Då har både höger- och vänsterpolitiker tagit sin tillflykt till privatisering. En friskola har samma ställning som ett privat företag. De anställda vet att de måste hålla sig inom företagets ekonomiska ramar, annars läggs företaget ner.
De kommunanställda riskerar inget sådant, kommuner går inte i konkurs.
Jag skulle önskat att ha kvar skolorna i kommunal regi - fast med mycket större frihet. Som jag ser det förutsätter det att politikerna, inte facket, har makten över skolans hela budget.
Widjer förordar naturligtvis ingen av de lösningar jag nämnde i min insändare. Det gör ingen ansvarig politiker heller. Hans lösning är att lärarna måste bli statsanställda igen. Staten har pengar. En del lärare trodde att en borgerlig regering skulle fixa det. Det gäller ju deras egna väljare. Knappast! Jag är övertygad om att staten med varm hand överlämnade dessa röststarka särintressen till kommunerna.
Blir en skola bättre för att lärarna får högre lön? Indirekt, menar Widjer. Med bättre löneutsikter skulle duktiga studenter välja lärarbanan. Nu har man måst konstatera en sänkning av standarden på dem som studerar till lärare. Det är ett sistahandsval.
Jag tror att Widjer har fel där också. Skulle han själv vilja vara lärare i en normal klass 8? Om han tar tag i en bråkig elev för att upprätthålla arbetsro i klassen, måste han räkna med att bli polisanmäld för "kränkning av barn" och genast förlora sin tjänst. Den ordningen ser kanske bra ut när man själv är elev, men knappast när man skall välja yrke.
Lärarorganisationerna skulle vinna på att arbeta mer med lärarnas arbetsmiljö. Och att förhandla med sina direkta arbetsgivare, kommunpolitikerna, om sina arbetsvillkor. Hur mycket av tillgängliga skattemedel skall gå till själva verksamheten, att behålla små skolor, att ha fler vuxna på skolan, läromedel och skolresor, och så vidare? Och hur mycket vill de sätta på sin egen lönehöjning?