Riksdagen stoppade nyligen regeringens förslag om att kasta ut entreprenörskap och valfrihet från välfärden. Med vinstförbud går det inte att bedriva någon verksamhet. Nu behöver politiken ta tag i välfärdens riktiga problem, istället för att lägga populistiska och ogenomförbara förslag. Med en åldrande befolkning, fler barn och ny teknik saknas inte utmaningar att ta tag i. Att få mer och bättre vård, omsorg och skola för skattepengarna är den verkliga utmaningen. För oss är det självklart att välfärden ska finansieras gemensamt och fördelas efter behov, inte plånbok. För att klara det behöver politik och företag jobba ihop, inte mot varandra.
Erfarenheten från forskning, svenska kommuner och omvärlden är tydlig: entreprenörskap gör verksamheten bättre och ser till att vi får mer vård, skola och omsorg för varje krona vi betalar. Alla välfärdens skattepengar ska användas för att göra välfärden bättre. Därför har vi krävt att regeringen ska återkomma till riksdagen med förslag om bland annat inrättandet av nationella kvalitetskrav. Men också om att de sanktioner som staten i dag kan rikta mot enskilda verksamheter behöver skärpas, exempelvis genom tillfällig statlig tvångsförvaltning, större utrymme att lägga ned de verksamheter som dras med stora kvalitetsproblem samt skarpare ekonomiska sanktioner. Kvalitet ska stå i fokus.
Hade regeringens förslag röstats igenom skulle vi ha riskerat en uppdelning i A– och B-lag. I A-laget hade de med mycket pengar kunnat köpa välfärd från välfungerande företag. I B-laget hade alla andra fått trängas om den till 100 procent kommunalt producerade välfärden. Det finns exempel på andra länder med parallella system med privata alternativ som enbart vänder sig till de som har råd - så ska vi inte ha det i Sverige.
Nu har riksdagen sagt sitt. Nu är det tid att se över hur vi istället kan förbättra välfärdssystemet och överlag säkerställa god kvalitet och god hushållning med skattebetalarnas pengar. Vi uppmanar därför regeringen att lägga ner det ideologiska motståndet mot företagande, och istället se elevers, patienters och omsorgstagares behov av tillgänglig välfärd med hög kvalitet.