Vi i Sveriges Arbetsterapeuter, Gotlandskretsen, uppmärksammade artikeln ”Här anpassas klassrummen för alla” och är glada över att Södervärnskolan lyfter detta viktiga fokus med individanpassad undervisning. Artikeln belyser att elever med särskilda behov tycks öka och lärarna känner en press över att hinna med att anpassa undervisningen till var och en. Vi ser det som en optimal lösning att anställa arbetsterapeut vars huvuduppgift är att underlätta och anpassa aktiviteter för personer med funktionsnedsättningar/variationer.
Studier har visat att många elever förbättrar sina studieresultat med teknikstöd och arbetsterapi. I USA är det lag på att arbetsterapeuter ska finnas i skolan och i länder som Nya Zeeland och Australien har vi en självklar roll. Flera kommuner i Sverige har tillfört arbetsterapeut i elevhälsan, som Halmstad och Karlskrona. I ett projekt i Åtvidaberg samarbetar specialpedagog och arbetsterapeut med målet att minska utanförskap och se till att så många som möjligt klarar sin skolgång.
Enligt skollagen (SFS 2010: 800 1 kap. 1§, 4§) ska undervisningen i Sverige syfta till att samarbeta med hemmen för att främja elevens personliga utveckling. Arbetsterapeuter arbetar förebyggande och hälsofrämjande för att vardagen ska fungera för personer med psykiska och fysiska funktionsvariationer. Personens resurser och hinder i aktivitetsutförandet kartläggs med evidensbaserade instrument. Aktiviteter är allt vi gör under ett dygn, som att: ta sig till skolan, packa väskan, utföra uppgifter under/efter skolan samt komma i säng i tid. Det finns ett starkt samband mellan det vi gör och hur vi mår och därmed hur väl eleven presterar under dagen.
Arbetsterapeuter kan hjälpa till att identifiera ”osynliga” kognitiva svårigheter såsom att eleven missar viktig information på grund av nedsatt förmåga att: lyssna och skriva samtidigt, upprätthålla koncentration eller att påbörja och strukturera uppgifter. Arbetsterapeuten arbetar tillsammans med elev, vårdnadshavare, pedagogisk personal och elevhälsoteam för att hitta strategier, anpassa aktivitet/miljö samt förskriva individuellt utprovade hjälpmedel. Genom att öka förutsättningarna för att eleven ska klara skolan, uppnå en högre självständighet och kunna hantera samhällets utmaningar och krav investerar vi i framtiden.
Vi hoppas att arbetsterapeuter snarast blir en naturlig resurs i den gotländska elevhälsan där vi kan bidra till ett jämlikt lärande och en jämlik hälsa!