I Sverige ser vi tillgången på vatten som en självklarhet. Vatten är en av människans basala behov – utan det kan vi inte överleva.
Just nu är vatten en bristvara på Gotland även i delar av östra Sverige. Där kan man dock nå orter som har vattenbrist med bil. Till och med Öland – där har man dragit en vattenledning från Kalmar.
Men till Gotland når ingen vattenledning – vi får klara oss själva.
Sen slutet av 1800-talet har vi dikat ut och torrlagt åtskilliga tunnland av träsk och myrar. Tio procent av Gotlands yta var innan utdikningarna våtmarker, finns det uppgifter som säger. Skulle vi inte kunna återställa en del av dessa träsk och myrar? Kan vi göra dricksvatten av vatten från Tingstäde och Bästeträsk kan vi väl även göra drickbart vatten från återställda till exempel Martebomyr, Mästermyr och Lina myr. Dessutom höjs väl grundvattennivån när man återställer myrar och träsk? En annan positiv effekt blir att Naturvårdsverkets miljömål ”Myllrande våtmarker” kommer närmare.
Det finns i dag många länsstyrelser i landet som jobbar med att återställa våtmarker – naturens egna reningsverk. I Finland har man ett projekt med EU-medel för att återställa stora våtmarker. Världsnaturfonden har mål med att samarbeta med att höja kvaliten på och öka antalet våtmarker i Sverige.
EU har ramdirektiv för vatten som anger vad EU-länderna minst ska klara som gäller vattenkvalite´ och tillgång på vatten. ”Våtmarkernas ekologiska och vattenhushållande funktion i landskapet ska bibehållas och värdefulla våtmarker bevaras för framtiden” Riksdagens definition av miljö kvalitetsmålet. Sveriges regering fastslår i Mål 15.1. Till 2020 bevara, återställa och hållbart använda ekosystem på land och i sötvatten och deras ekosystem, särskilt skogar, våtmarker, berg…
Att säkerställa Gotlands behov av rent vatten kommer att ta lång tid – men man måste börja nån gång. Med denna propå vill jag att Region Gotland och Länsstyrelsen på Gotland startar operation ”återställa en del av de utdikade våtmarkerna” så snart som möjligt.
Vad ska vi med kryssningskaj, bra förbindelser till fastlandet, Sveriges bästa råvaror till mat om vi inte har vatten?