Att utveckla är att bevara

Innerstaden. Formad i många olika århundraden.

Innerstaden. Formad i många olika århundraden.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2017-04-21 17:46
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I närmare tusen år har Visby varit en stad i ständig förvandling och varje århundrande har satt sin prägel på utformningen och utvecklingen. Detta är en starkt bidragande anledning till att Visby och Gotland fortsätter att locka nya besökare, investerare och företagare.

Visby innerstad finns sedan 1995 med på Unescos världsarvslista. Det som gör Visby så unikt är att vi har ett levande världsarv där ruiner, butiker, historiska byggnader, restauranger och invånare tillsammans skapar en unik miljö året runt som få städer kan mäta sig med.

Om mindre än ett år står kryssningskajen klar, en av Gotlands största satsningar på besöksnäringen någonsin. Dessutom investerar Rederi AB Gotland över 3 miljarder i två nya fartyg för att kunna utöka kapaciteten året runt.

För att dessa stora satsningar ska nå sin fulla potential behöver vi en än mer stark, välrustad och levande världsarvsstad.

Gotlands tillväxtmål och Vision 2025 kan endast uppnås om näringslivet får de allra bästa möjligheter för tillväxt. Synergieffekterna av detta blir fler välmående företag med ökad omsättning, som ges möjlighet att expandera och nyanställa, vilket i sin tur ger ökade skatteintäkter, vilket i sin tur innebär fler och bättre möjligheter för Region Gotland att investera.

Ett första stort steg togs häromdagen av byggnadsnämnden genom godkännandet av en förändring av kvarteret Atterdag 6 vid Södertorg. Fastighetsägaren Peter Nilsson har en vision att utveckla hela kvarteret genom att investera i ett mottagningscenter för besökare, fler lokaler för butiker, kontor, restauranger samt lägenheter.

Dessutom vill han levandegöra och göra den historiska miljön och innergården mer tillgänglig. Detta i kombination med nya bostäder och affärsfastigheter utanför Söderport kommer att bidra till att flödet av människor kommer öka till både Södertorg och Adelsgatan och på så sätt skapa en mer levande innerstad där fler företag ges möjligheter till en ökad lönsamhet.

Tanken med mottagningscentret är att samla vad hela Gotland har att erbjuda på ett och samma ställe. En undersökning gjord bland kryssningsgäster visar att 17 procent återkommer till resmålet de besökt vid ett senare tillfälle och då som ”vanlig turist” vilket bidrar till ett ökat antal gästnätter. Genom att visa upp så mycket av ön som bara är möjligt är förhoppningen att fler besökare ska återkomma för att uppleva mer av ön.

Ytterligare en plan är att skapa förutsättningar för en saluhall eller salutorg i området kring Södertorg och Kajserporten där gotländska producenter och förädlare ges möjlighet att sälja och marknadsföra sina produkter.

Genom att utveckla skapar vi förutsättningar att bevara en levande stadskärna och ett blomstrande Gotland.

Vi vill härmed ge vårt fulla stöd för Peter Nilssons utvecklingsförslag för kvarteret Atterdag 6.