Bankerna blir ägare till vindkraften på ön

Gotland2012-01-19 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik till Lars Thomsson om vindkraften. Tack Lars för ditt svar. Vi behöver en allsidig och saklig diskussion om vindkraftens för- och nackdelar.

Du skriver att medelpriset 2011 var 65 öre per KWh plus elcertifikat till vindkraftsägarna. På Vattenfalls hemsida beräknar jag medelpriset 2011 (det pris Vattenfall betalar till producenterna) till 43 öre inklusive elcertifikat. Men detta är inte min allvarligaste kritik.

Allvarligare är att du och medierna uppger att ön tillförs 110 miljoner kronor, utan att nämna att vindkraftsägarna har stora kapitalkostnader som medför ett utflöde av pengar från ön. Många uppfattar troligen 110 miljoner kronor som en vinst eller behållning, vilket det inte är.

Och kapitalkostnader uppstår oavsett om verken betalas med egna eller lånade pengar (i det förra fallet en ränteförlust det vill säga mindre pengar till ön).

Du säger att cirka 50 procent av vindkraftverken ägs av personer skrivna på Gotland. Den siffran gäller dagens förhållanden. I framtiden efter utbyggnad med 500 nya verk ser det nog annorlunda ut. Investeringarna på cirka 15 miljarder kronor bara för själva vindkraftverken kan inte finansieras av gotlänningarna själva utan måste till stor del ske med lånade pengar. Då är det i praktiken bankerna och inte gotlänningarna som är största ägare. Det vackra talet om gotländskt ägande är ett sätt att lura sig själv och andra.

Du säger att det är svårt att beskriva hur mycket vinst en bransch gör. Men det gör det inte mindre viktigt att faktiskt göra en ordentlig kalkyl. Det är oroande om inte ens du Lars, som är nationell och regional vindkraftsamordnare och därmed en av de mest insatta, kan ange den ekonomiska vinsten för Gotland. Det är ju en av många viktiga frågor när det gäller vindkraftutbyggnaden på ön.

Läs mer om