Hälso- och sjukvårdsförvaltningen föreslog nyligen att ändra öppettiderna för Roma och Klinte vårdcentral till måndag-torsdag, vilket är ett minskat öppethållande med en dag. Detta har skapat debatt på sina håll, främst kring Roma vårdcentral. Med tanke på tidigare diskussioner om nedläggning av vårdcentralen är det fullt förståeligt. Det som dock inte direkt framkommer är att ändringarna syftar till att förbättra möjligheterna till god vård.
Båda vårdcentralerna har sedan vårdvalet 2008 minskat i patientunderlag motsvarande cirka en halv läkartjänst. Idag är färre än 4 000 patienter listade på respektive vårdcentral. Vårdcentralerna har därmed nått den punkt där svårigheten att bemanna på grund av vårdcentralens litenhet har blivit en fara för patientsäkerheten och ett arbetsmiljöproblem. Därför vidtas nu åtgärder för att anpassa organisationen, så att den kan svara upp mot förväntningar på en god vård.
Ett schema med fyradagarsvecka innebär att personaltätheten ökar de dagar vårdcentralen är öppen. Personaltätheten ökar genom att man förlägger alla lediga dagar till fredagen då vårdcentralen är stängd. Denna personaltäthet bidrar till att patienter bättre kan tas om hand och att bättre förutsättningar skapas för kompetensutveckling till personalen med mera. De patienter som blir akut sjuka eller av någon annan anledning behöver kontakt med vårdcentralen då den är stängd hänvisas till Hemse respektive Visby Norrs vårdcentral. En större personaltäthet innebär också att tillgängligheten på de fyra dagarna vårdcentralerna har öppet förbättras.
Hälso- och sjukvårdsnämnden är i farten med att ta fram ett strategidokument med prioriteringar för mandatperioden. Även om arbetet inte är helt slutfört än, så verkar det finnas en bred majoritet över partigränserna för att vi behöver ha mer fokus på den primära vården som utgår ifrån en helhetssyn på människan.
Vi kommer således att arbeta för att gotlänningarna kan få ta del av framstegen även på primärvårdsnivå. Värdet av att se hela människan är en specialitet inom vården som behöver större uppmärksamhet. Vi har därför beslutat att hålla en bred medborgardialog med befolkningen kring vad som utgör en bra primärvård och hur vi kan organisera den.
Jag hoppas på en givande diskussion framöver som fokuserar på innehållet i vården, kvalité och tillgängligheten till densamma.