Bebyggelser på Björkhaga strand
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Platsen har blivit mycket populär som barn- och familjebad. När det blev kommunsammanslagning kom platsen att ingå i Klintehamns kommun. Området har även varit mycket populärt för tält och husvagnscamping. Under åren som gått har många fritidshus byggts mellan Västergarn och Klintehamn, med bil är människor lättrörliga och kommer längre ifrån.
Det finns även en ny plan på 40 hustomter på andra sidan av vägen. Badstranden är ganska smal och kort så det finns inte plats för hur många badgäster som helst. Nu är området i Gotlands kommuns ägo eller var rättare sagt man har sålt det eller överlåtit rätten till en exploatör som om han får göra som han vill kommer att bebygga området med restaurang, vandrarhem, 1 och 2 vånings uthyrningsstugor, tältplats, golfbana, faciliteter (som även skall vara tillgängliga för besökare på området) och parkeringsplatser.
Enligt min beräkning kommer det att bli ca 400-500 gästnätter, hur skall alla badgäster få plats? Jag är inte emot upprustning av området men anser att hälften av det föreslagna i bästa fall kan få plats utan att tidigare gäster undanträngs.
En detaljplan för området håller på att fastställas. Här är några utdrag ur denna: Syftet med detaljplanen är att styra användningen av marken så att allmänhetens behov av tillgänglighet till bad, parkeringsplatser, toaletter och service tillgodoses samtidigt som camping verksamheten får en möjlighet att utvecklas.
En del av planområdet omfattas av strandskyddsbestämmelser och ingår i naturreservatet Gotlandskusten.
I planförslagen kan man utläsa:
Det innebär ofta att anläggningar som campingplatser, idrottsanläggningar, golfbanor och uthyrningsstugor begränsar allmänhetens tillträde.
Planförslaget med föreslagen byggrätt ger möjlighet att bygga 1-vånings uthyrningsstugor och även några 2-vånings uthyrningsstugor, inom nu strandskyddat område ca 80 meter från strandlinjen. Då strandområdet är litet, sker förutom den fysiska även en psykologisk undanträngning.
Konsekvenser:
Det är helt klart att den allmänrättsliga tillgängligheten begränsas inom strandskyddat område vid genomförande av planen.
Enligt miljökonsekvensbeskrivningen finns inga särskilda skäl för ett generellt upphävande av strandskyddet.
Som jag ser det har exploatören åtagit sig att stå för faciliteter och parkering mot att han får bygga precis som han vill, med endast liten hänsyn till tidigare gäster. Gotlands kommun accepterar detta, ingen vågar gå emot. Exploatören ser till att det finns toaletter på stranden, kommunen har avhändat sig det problemet.