Bitter kalk för Carina Lindberg

Gotland2011-11-22 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en insändare i GA 17.11 skriver Carina Lindberg (V) under rubriken "Vinst före vård" att "Byråkratin för att kontrollera att allt går rätt till tillåts att växa in absurdum på vårdens bekostnad-" Ja, men det har väl inte endast med privata vårdföretag att göra, utan gäller väl även kommunala vårdinrättningar.

Vad vinsten beträffar är jag överens med Lindberg i en sak. Att ett dotterbolag i Sverige gör vinst som man trollar bort genom ett huvudbolag i ett skatteparadis genom att låna pengar från huvudbolaget till skyhög ränta, och därmed trolla bort den vinst som skulle beskattas i Sverige är rent bedrägeri, som skattelagsstiftningen i Sverige inte har förutsätt.

Men, om privata bolag ger sig in och konkurrerar med kommunala och statliga institutioner och vinner upphandlingen så gör de det för att generera vinst. Annars är det ointressant. Sen kan man ställa sig frågan om hur stor vinsten rent moraliskt ska vara - 5, 10 eller 20 procent.

Carina Lindberg skriver vidare: "Begrepp som valfrihet och kvalitet i stället för en rättvis och jämlik vård förvandlas till att bli kodord för ohämmade privatiseringar och ingenting annat."

Jag kom att tänka på detta när jag 20.11 på teve såg programmet Dokument inifrån om Vårdlotteriet. En överläkare på Karolinska (kommunalt) beskrev verksamheten som en koncern. Ingen av avdelningarna ville ta hand om en på akuten inkommen hjärt- och multisjuk patient, eller en dement sjuk.

Patienten beskrevs som "Svarte Petter" och hamnade till slut på en allmän avdelning, där det saknades personal med utbildning avseende demens eller hjärtsjukdom. På specialistavdelningar fanns det två-tre sängar lediga, men cheferna sa att det var fullt - man ville spara sängarna, i fall det senare under natten skulle komma lättvårdade patienter.

Systemet bygger på att varje avdelning har sin budget och att man för att uppfylla målen ska ta hand om ett visst antal patienter. Kortliggande patienter är prioritet, långliggande är dels besvärliga (behöver mycken tillsyn), dels uppehåller en säng för lång tid.

Slutsats: I kommunal regi hamnar de mest behövande längst ner på listan - dementa, diarré- och människor med drogrelaterade sjukorsaker.

Det är en bitter kalk (f d?) kommunisten Carina Lindberg tvingas svälja, om hon ser reprisen av Dokument inifrån 24 eller 26 november.

Läs mer om