Börja med skolan - så löser sig resten

Luis Barnes. Efterlyser mer  offentliga medel till skolan.arkivfoto: tobias wallström

Luis Barnes. Efterlyser mer offentliga medel till skolan.arkivfoto: tobias wallström

Foto: Tobias Wallström

Gotland2010-05-18 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I veckan presenterade kommunstyrelsens arbetsutskott budget för 2011. Årets resultat på 70 miljoner ska användas för att tidigarelägga omställningarna. Samtidigt sägs det nej till nämndernas äskanden om tillskott. Barn- och utbildningsnämndens och gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens äskanden om 26 miljoner respektive 8,8 miljoner blev inte tillgodosedda.
Enligt Sveriges Kommun och Landsting (SKL) kommer överskottet för kommunerna för 2011 att krympa till 3,3 miljarder. Därmed klarar de inte balanskravet.
SKL menar att staten nu har utrymme för att även 2011 ge ett extra stöd i nivå med de cirka 11,9 miljarder som gavs för 2010. SKL är också kritiska till att regeringen inte ger kompensation för kostnader som uppstår till följd av de många reformer som genomförs på skolans område.
Under 1990-talets ekonomiska kris drabbades skolan hårt av nedskärningar. Det blev elever och lärare som fick betala krisen. Lägre personaltäthet och högre arbetsbelastning gav sämre resultat som följd. Därför är trenderna vi ser nu oroväckande.
Det som hände med skolan under 1990-talet får inte upprepas under den pågående ekonomiska krisen. Den satsning på skolan man utlovat har inte realiserats. Därför måste mer offentliga medel tillföras skolan. Nu måste något göras annars kommer skolan att utvecklas i en riktning ingen av oss önskar. Lärarkåren kämpar hårt för att uppnå utbildningsmålen och att utveckla skolan men har ständigt mötts med nedskärningar.

Det är mycket frustrerande att upptäcka, att jobbet blivit allt tyngre, samtidigt som man inte ser de resultat man eftersträvar. Många elever som går ur årskurs nio har inte de kunskaper som krävs för att få godkänt betyg i ett eller flera ämnen.
Många lärare är nu utarbetade, och långtidssjukskrivningarna ökar. Satsas det inte mer pengar nu, kommer vi att få mycket stora kostnader för utsliten och utbränd personal.
Med en framsynt politik, det vill säga högre lärartäthet, god personalvård och arbetsmiljö, god löneutveckling och individuella utvecklingsmöjligheter för lärarna, skapar vi en väl fungerande skola och därmed en positiv utveckling för våra barn och vårt samhälle.
Därför kräver vi:
Samtliga politiska partier, under nästa mandatperiod, ger elever, föräldrar och lärare ett löfte om att garantera långsiktiga och konjunkturoberoende pengar till skolan.
Börja med skolan - så löser sig resten
Läs mer om