Politikerveckan i Almedalen pågår. Vem som tar vem i regeringsfrågan överskuggar sakfrågorna. Samtidigt är behovet av blocköverskridande reformer större än på mycket länge. Det tydligaste exemplet är bostadskrisen.
När Demoskop, på uppdrag av Sveriges Byggindustrier, tidigare i våras frågade 4 000 kommunpolitiker om bostadsbristen var svaren entydiga. Så många som 92 procent menade att byggbehovet i den egna kommunen var mycket stort eller stort. Den akuta bristen på bostäder är ett konkret problem som kommunpolitikerna tvingas hantera så gott det går, medan regering och riksdag verkar ägna sig åt ”käbbel”, för att prata löfvenska.
Enligt Boverket behöver det byggas 710 000 nya bostäder framtill 2025, varav 440 000 innan 2020. I år påbörjas byggnationen av 72 000, vilket är en ökning med nästan 5 000 sedan 2016. Prognosen för 2018 är ännu lite starkare: 74 500.
Men nyproduktion utgör endast en procent av det totala antalet bostäder. Rörligheten i befintligt bestånd är alltså minst lika viktigt för tillgängligheten.
Sveriges Byggindustrier menar att en ansvarstagande bostadspolitik för alla samhällsgrupper står på tre ben:
1. Säkerställande av bostadsproduktionen. För att kunna hålla en hög och jämn byggtakt behöver branschen 40 000 nya medarbetare inom en femårs-period. Utbildningsvägarna för yrkesarbetare måste bli kortare. Samtidigt har branschen ett stort ansvar att markera mot rasism och sexism, för att göra byggyrkena attraktivare för kvinnor och nyanlända.
2. Färre hinder för kapitalsvaga hushåll. Finansinspektions förslag på strängare amorteringskrav missgynnar unga. Därför är förmånliga startlån för förstagångsköpare inspirerade av studiemedelssystem är en tänkbar lösning. Man bör kunna låna 90–95 procent av marknadsvärdet amorteringsfritt upp till 35 års ålder och sedan betala av på 30 år.
3. Ökad rörlighet. Det temporärt slopade uppskovstaket vid försäljning bör följas upp av en generell skattelättnad. Reavinstskatten på 22 procent försenar generationsväxlingar och gör att många äldre bor kvar i onödigt stora hus. Inlåsningseffekten motverkar lokala flyttkedjor.
Den svenska konjunkturen uppges vara på väg in i högsommar. Konjunkturinstitutet ser positivt på tillväxten och flaggar för ett ökat ekonomiskt reformutrymme i höstbudgeten 2018.
Vad kan vara en viktigare politisk prioritering än att säkerställa bostadsbehovet?