Bra att utomstående granskar skolmatens situation på Gotland

Foto: Ylva Oldberg/TT

Gotland2009-09-30 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Carola Magnusson fick sex dramatiska veckor på Södervärnsskolan, där hon fick erfara hur personal skall laga till alldeles för många portioner mat i för trånga utrymmen. På grund av utrymmesbristen har man varit tvungen att välja bort att laga mat av råvaror och köper halvfabrikat!

Jag hoppas att dessa gästspel i våra skolkök öppnar ögonen på våra politiker och tjänstemän på kommunen som tydligen inte har en aning om de förhållanden som råder i köken, utan endast arbetar utifrån besparingskrav. Ut i köken och jobba med personalen kanske är den medicin som behövs för att förstå att det inte går att centralisera matlagning till några kök som ska sända ut denna mat till uppvärmningskök runtom på ön.
"Cook and chill", kan bli "cook and kill". Det vill vi ändå inte. Nej, passa på att omvärdera köken, avlasta de stora, som redan nu har dåligt med utrymmen, till förmån för små kök på landsbygden där man har plats att laga mat från riktiga råvaror producerade av våra lokala producenter.
Som Carola Magnusson nämner: det finns så många lokala producenter på denna fantastiska ö, varför inte ge dem en chans. Gör om upphandlingssystemet så att små leverantörer kan få en chans att lägga bud. Ett bra medborgarförslag har inkommit från Susanne Welin Berger gällande hur det kan göras.
Till sist, ta chansen att tänka om gällande Garda skola: riv upp beslutet om uppvärmningskök och bygg ett riktigt tillagningskök, så kan vi komma en bit framåt gällande min vision om att Gotland ska erbjuda den bästa skolmaten, närproducerat och tillagat från grunden.

Hur ska vi annars kunna få människor att flytta till vår underbara ö? För den är väl underbar, eller hur?
Läs mer om