Bra med det kommunala vetot

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2011-04-23 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vindkraft ska rädda den globala miljökrisen om man får tro förslagen till den våldsamma utbyggnaden av vindkraften i Sverige.

Snart sagt varje kommun med självaktning måste självklart ha en eller flera vindkraftsparker inom sina respektive kommungränser. Det är varumärket för att kommunen är klimat- och miljövänlig anses det. Men det finns också kommuner som tar ansvar genom att använda sitt kommunala veto för att slippa förstöra boendemiljö, kulturlandskap, fågelliv med mera.

"Hela Sverige ska leva" var en slogan för några år sedan för att utveckla glesbygden, att få fler att verka och bosätta sig där. Den sloganen har nu tydligen ändrats, kraftigt påhejad av Centerpartiet, till "Hela Sverige ska gödslas med vindkraftverk?"

Genom driftsubventioner görs investeringarna mycket lönsamma för exploatörer och markägare utan att ta hänsyn till boendemiljöer, hur buller och reflexer påverkar människor djur fåglar med mera eller hur besöksnäringen, som är en stor utvecklingsbar näring påverkas. För att för syns skull göra något för bygden och få tyst på opinionen, så börjar nu en del exploatörer införa mutpengar till de närboende, en så kallad bygdepeng.

Den här föreslagna vindkraftsboomen, är inte styrd av några marknadskrafter.

Det är en marknad uppblåst med statliga subventioner eller lite modernare uttryckt är det en ny form av "subprimelån"?

Vad händer om subventionerna till vindkraften tas bort? Kommer vindkraften då likt en stor gigantisk bubbla att brista och falla ihop som ett korthus?

Är vi konsumenter verkligen beredda att i fortsättningen betala för ett dyrt kraftnät, skatt och moms på elströmmen och dessutom subventionera vindkraften?

Räcker det inte med antingen moms eller skatt, varför skatt på skatt och sedan som grädde på moset elcertifikat för att hålla vindkraften under armarna.

Läs mer om