Hur kommer det att gå för min son, undrar Mia Nilsson, förälder, lärarstudent och Centerpartist. Mia är kritisk mot gotländsk skola och vill se en politik som för skolan framåt.
Som förälder vill man så klart sitt barns bästa och är orolig ibland. Det känner jag igen mej i. Det går bra för de flesta barn i gotländsk skola. Av svensk forskning och statistik vet vi att det går bättre för barn med välutbildade föräldrar, för barn som är födda i Sverige och för barn som inte har funktionshinder. Här finns en del av skolans utmaningar, alla barn måste få må bra och lyckas i skolan. På Gotland jobbar vi med detta.
– Vi har genomfört flera satsningar för att utveckla undervisningen och få ett bättre lärande mellan kolleger. Mattelyftet och läslyftet är några exempel.
– Vi har haft utbildningar om hur man bemöter och undervisar barn med neuropsykiatriska funktionshinder för alla medarbetare. Nu pågår ett arbete för en mer tillgänglig förskola och skola tillsammans med Specialpedagogiska Skolmyndigheten. Några skolområden har fortbildning med Skolverkets material ”Specialpedagogik för lärande”. Allt i syfte att alla barn ska trivas och utvecklas i skolan.
– Vi har just avslutat ett flerårigt arbete tillsammans med Skolverket i syfte att bli duktigare på att undervisa nyanlända elever. En del av det ”språkutvecklande arbetssätt”, är något alla barn och elever har nytta av.
Från Vänsterpartiets sida tänker vi fortsätta detta arbete, vi vill se en skola för alla. Skolan måste också utveckla sitt arbete med skolans värdegrund, dess demokratiuppdrag och med att alla oavsett kön, bakgrund och sexuell läggning ska känna sej trygga och mötta med respekt av medarbetare och andra elever.
Mia föreslår en satsning på lärarassistenter i skolan för att avlasta lärare. De finns redan på några skolor, liksom socialpedagoger som också kan tillföra kompetens i arbetet. Vilka yrkesgrupper som ska finnas på en skola, anser jag dock vara en fråga för rektor inte för politikerna. Vi har skolpeng system på Gotland, utifrån antal elever, som ger budgeten är det sedan rektor som bestämmer om hen vill satsa på lärare eller andra yrkesgrupper. Det jag ser som viktigast är att kunna behålla eller höja skolpengen. Mia och Centerpartiet föreslår en ytterligare besparing med 5 miljoner nästa år på Barn och Utbildningsnämnden, jag förstår inte hur det ska leda till satsningar.
Välfärden är värd att betala för.