Bristande kompetens i Wisbygymnasiets ledning

Gotland2018-09-21 15:58
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi tar del av Lindvall och Israelssons vision i GT den 8/9. På Wisbygymnasiet tillsätts rektorer utan kompetens och facket medger att de röstat på outbildad sökande.

Personen, som var en facklig kollega, skulle fortsätta arbeta för elevernas och lärarnas bästa. Det blev ej så.

Får man anställa rektor som saknar utbildning? Ja, säger Skollagen (2010:800), 2 kap, §11 ”Som rektor eller förskolechef får bara den anställas som genom utbildning och erfarenhet har pedagogisk insikt.” Vem kan avgöra om sökande har insikt?

När sökande utan utbildning väljs, ska huvudmannen se till att den får sådan, vilket står i §12 ”Utbildningen ska påbörjas snarast möjligt efter det att rektorn har tillträtt sin anställning och vara genomförd inom fyra år efter tillträdesdagen.”

Utbildade rektorer söker tjänster, men väljs bort redan innan intervju. Wisbygymnasiet bryter därför mot §12 i Skollagen då rektor och en biträdande efter fyra års anställning ej genomfört sin utbildning.

Av Wisbygymnasiets övriga fyra biträdande rektorer har en rektorsutbildning, en påbörjat sin nu och två saknar, varav en slutar.

Kompetens är en förutsättning, men ej i nepotismens Region Gotland där inkompetens härskar. Vi påminns om Dunning-Krugereffekten, då den inkompetente ej förstår att hen är inkompetent, utan tror sig vara kompetent.

Med stöd kan man bli en bra chef, men alla blir ej duktiga ledare. De som anställs utan utbildning saknar redskap att klara arbetet och blir ej långvariga som skolledare, vilket påverkar verksamheten negativt.

Av 20 rektorer som tillsatts på gymnasial nivå sedan 2010 är ett fåtal kvar. Många inser att de ej är rustade för uppdraget och slutar, andra får utbildning, men lämnar ändå yrket när de inser att de ej kan bedriva den verksamhet de vill med knappa resurser. Vikten av kontinuitet i undervisningsgrupper betonas för god utveckling och i en bra skola behövs kontinuitet även i ledningsgruppen.

Hur går det för rektor? Han kallade personalen till konferens angående felaktiga uppgifter i media och många tog det som en uppsträckning. Vad medarbetarna tycker om Wisbygymnasiet och ledarskapet kan man läsa i Skolinspektionens material Skolenkäten våren 2018. Rapporten kommenterades ej på mötet.

Rektor håller en snålt tilltagen budget, men är ingen ledare med strävan ”att alla medarbetare ska känna sig sedda, hörda och bekräftade.” Direktörernas ”Kompetens är en förutsättning” är i nuläget en vision med betydelsen ”en synupplevelse utan motsvarighet i verkligheten” och ej ”en framtidssyn”.

Läs mer om