Bröd och skådespel utan granskning

Gotland2016-05-19 16:16
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bröd och skådespel åt folket är en devis med romerska anor som behåller sin giltighet.

Skådespelet kan i dag bestå i att en regering granskas av media. Granskningen behövs.

Den regering som inte granskas riskerar att oppositionen övertar det massmediala utrymmet. Det politiska konststycket är att drabbas av skandaler som i mindre utsträckning säger något om själva regeringsarbetet. När Stefan Löfven i februari i år reste till Indien med Saabs vd för att sälja stridsflygplan överskuggades inte resan av några andra större nyheter.

De kritiska rubrikerna uteblev ändå. Detta trots att både de många skandalerna kring försäljningen av Gripen och Sveriges smutsiga historia av vapenaffärer med Indien borde ha startat en ryggmärgsreflex hos varje granskande journalist.

Om resan till Indien skedde utan synbara undanmanövrar har läget i april och maj varit annorlunda.

Den 26 april landade USA:s vice försvarsminister Robert O. Work i Stockholm för att diskutera ett ökat militärt samarbete mellan USA och Sverige.

Han företräder en regim som inte skäms över tortyr av krigsfångar och som vill att Sverige undertecknar ett värdlandsavtal som ger Nato rätt att placera kärnvapen i Sverige.

Men denna gång klarade sig svenska regeringen i stort sett helt ifrån jobbiga frågor.

Massmedias fokus denna dag riktades istället mot spekulationer av vilka följderna kan bli efter Fridolin och Romsons besked att de ställer sina poster som språkrör till förfogande.

Den forne metallbasen Stefan Löfven har sett aningen pressad ut när han försökt reda ut vad ”ungtupparna” i MP ställt till med. Förmodligen sover han ändå ganska lugnt nu när MP-krisen åter flyttat debatten om Vattenfalls brunkolsbrytning till journalisternas bortre jaktmarker.

Vattenfalls ledning kan lugnt fortsätta förhandla med det tjeckiska energibolag som anmält intresse av att överta verksamheten.

Men temperaturen steg ändå en aning i styrelserummet när 38 miljöorganisationer aviserat att de handgripligen ska stoppa brytningen vid Vattenfalls dagbrott i Lausitz.

Inte en enda svensk miljöorganisation hade meddelat att de tänkte delta.

En betydande del av den svenska miljörörelsen, liksom massmedia, kommer förmodligen att ha fullt upp med att försöka tyda intrigspelet vid MP:s kongress.

Bröd och skådespel åt folket tycks som sagt vara en tidlös strategi för framgångsrika politiker.

Vågar vi se ut över Colosseums yttervägg och granska vad det är som pågår där?

Läs mer om