Angående insändaren från Saga Carlgren och Brittis Benzler i GT den 4/10 där de anklagar M, C och L för att de borgerliga kraven på att hålla budget ”upprepas som ett mantra”.
Det kan hända att majoriteten upplever kraven på att hålla budget som tjatigt. Lika tjatigt är det för oss i den borgerliga samverkan att höra att ”Moderaterna vill neka gotlänningarna vård”.
Det är inte sant. Det var uppfriskande att höra Stefaan De Maecker i fullmäktige den 26 september säga att indragen vård inte är den enda vägen. Nej, och är precis vad vi moderater hävdar.
Men i insändaren travar V på i ullstrumporna och hävdar fortsatt att gotlänningarna skulle gå miste om likvärdig vård.
Så behöver det inte vara! Vi måste våga tala om rätt vård, på rätt nivå och på rätt plats. Vi måste våga tala om att all vård inte ska ske på Gotland. Liksom i övriga landet samlas specialistresurserna, till patienternas fromma.
Vi måste våga tala om att det måste finnas bemannade vårdcentraler så att gotlänningarna inte behöver söka akutvård på lassis.
Det vänstern säger i sin insändare är att ”inga förslag kommer att minska kostnaderna”.
Detta är en total kapitulation och V går rakt mot sina koalitionskamrater S och MP med vilka de accepterat budgeten.
Saga Carlgren följde upp insändaren med att i radiodebatten säga att ”det finns inga konkreta förslag i dag… som visar på vilka besparingar man kan göra…” och hävdar att den enda vägen är att ge gotlänningarna sämre vård.
Vi moderater säger åter att så inte är fallet.
Saga Carlgren kallar i radiodebatten vår kritik mot sittande majoritet ”oseriös” man säger samtidigt att det saknas förslag – något som majoriteten förefaller anklaga oppositionen för.
Men, det är inte oppositionen som styr. Uppgiften att lägga konkreta förslag faller på en mycket svag och handlingsförlamad majoritet – särskilt då oppositionens förslag ratas.
Vänsterpartiets förhållningssätt gentemot en antagen budget – att det inte finns några möjligheter att hålla den antagna budgeten – är odemokratiskt.
De säger att den budget som majoriteten i fullmäktige antagit inte gäller och signalerar att pengar måste komma från annat håll.
En väg är skattehöjning, en annan är neddragningar i annan verksamhet. Båda alternativ drabbar gotlänningarna.
En kommunal budget är ingen pappersprodukt som man inte behöver förhålla sig till.
Kommunallagen gäller även på Gotland och ytterst drabbas gotlänningarna av den obefintliga tron på att budgeten är realistisk.