I en insändare kritiseras Gotlands Museum för att ensidigt spegla mäns våld mot kvinnor i utställningen Cause of Death: Woman. Vi delar uppfattningen att våld mot män också är ett stort och ytterst allvarligt samhällsproblem. Det drabbar ofta män i det offentliga rummet och utförs av någon de inte känner, medan våld mot kvinnor vanligtvis sker inom hemmets väggar i nära relationer.
I Gotlands Museums permanenta kulturhistoriska utställningar finns också ett antal exempel på våld mot män från den över 9 000 år gamla Bjersmannen, vars liv slutade till följd av våld mot hans huvud, till regelrätta krigshandlingar som slaget om Gotland 1361. Att museet nu visar en utställning om mäns våld mot kvinnor kompletterar därmed våra andra utställningar och ger perspektiv snarare än visar upp en ensidig bild.
Men Gotlands Museum visar också utställningen Cause of Death: Woman därför att den är en naturlig del av vårt uppdrag som är större än att berätta om Gotlands historia. Vi tar fasta på de nationella kulturpolitiska målen och Region Gotlands kulturplan. Här fastslås bland annat att kulturen ska vara en del i integrations- och jämställdhetsarbetet, att vi ska bidra till att skapa delaktighet i kulturlivet och att Gotlands Museum ska vara en möjliggörare för andra aktörer. Därför samarbetar vi kring utställningen med flera andra aktörer på Gotland: länsstyrelsen, Region Gotland, kvinnojouren Amanda och polisen. Mäns våld mot kvinnor finns även på Gotland. Och som museum har vi en betydelsefull roll att spela som arena för dialog och debatt kring vår tids stora frågor. Det kommer vi att fortsätta med!