Cementas ansökan ät osäker

Gotland2019-07-08 12:33
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jan Eliasson (före detta utrikesminister och generalsekreterare i FN) undrar vad som sker på norra Gotland. Han varnar för att Cementa planerar att utvidga sin kalkbrytning på Gotland, vilket man kan läsa om i bland annat i Expressen. ”Risk för allvarlig påverkan på vattensituationen.” https://www.expressen.se/nyheter/klimat/jan-eliasson-varnar-for-cementjatte-pa-gotland/

Det Cementa planerar och ansöker om är en icke reversibel process. Går något inte som man antagit i undersökningarna inför ansökan, så förstörs den viktiga grundvattenkällan för gott på File Hajdar som levererar vatten till orter på norra Gotland. Tingstäde träsk har också en betydande roll i Visbys vattenförsörjning och riskeras också att påverkas.

Cementa hänvisar till att man gjort många och detaljerade undersökningar. Gotlands sprickiga kalkberg är mycket svårt att göra simuleringar/beräkningar på. Modellen som Cementa använder sig av i sin ansökan beskriver att den är osäker i sig själv: ”...Det studerade systemet är mycket komplext och bergmassans egenskaper är heterogena, och det finns därför ingen unik lösning för kalibreringen...” (Modellen publiceras på Cementas hemsida.) Hur kan Cementa veta att man exakt kommer påverka grundvattentäkten med 8000 m3/år?

En intensiv ”kohandel” är påbörjad med Region Gotland. Om Cementa får igenom sin ansökan, är man villig att bygga ett ytvattenverk som kompensation för att man får förstöra grundvattentäkten ”lite grann”. Hur mycket är ”lite grann”? EU:s vattendirektiv säger att alla allmänna vattentäkter ska skyddas mot negativ påverkan på kapacitet och kvalitet. Region Gotland måste gå med på att bryta mot EU:s dricksvattendirektiv och få ett ytvatten av mycket sämre kvalitet i kompensation för förlorat grundvatten av utmärkt kvalitet. Ytvattnet från en av Cementas dammar är av större kapacitet, men till en kvalitet som kräver avancerad membranrening som är dyr i drift för all framtid. Ersättning för drift av vattenverket är inte med i uppgörelsen.

På 1980-talet blev Region Gotland av med en lika stor vattentäkt som den nu berörda i File Hajdar. Den förstördes helt av den täktverksamhet som Cementa bedrev på den tiden. Inget vatten kan pumpas därifrån i dag.

Är det värt att låta tyska Heidelberg, som inte betalar skatt i Sverige, få fortsätta att göra dessa icke reversibla ingrepp i naturen? Man har brutit sten i Slite i 100 år, men den mängd man numera bryter per år är mycket större än den mängd man kunde bryta innan dagens utvecklade maskinpark.