Många undrar varför reaktioner och protester kommer först nu på Nordkalks planerade kalktäkt vid Bunge Ducker.
Svaret är att planerna är så pass vansinniga att ingen trodde de skulle gå igenom vårt rättsystem som vi litade på. Miljödomstolen gav oss ett tydligt nej till denna sämsta tänkbara lokalisering av en bergtäkt.
I semestertider kom ett överraskande ja från Miljööverdomstolen, ett beslut som nu är överklagat. Rättsprocessen är alltså inte över som många verkar tro.
Nordkalk har fått tillstånd att påbörja förberedande arbeten, till exempel skövlingen av Ojnare skog. Ett beslut som kan få förödande konsekvenser för vattenkvaliteten i Bästeträsk även i det fall det blir avslag på själva täktverksamheten.
Täktområdet utgör det viktigaste tillrinningsområdet för den regionala dricksvattentäkten Bästeträsk. Här renas vattnet via ett komplext system av myrmarker och vattendrag i harmoni med den kväveabsorberande skogen och det basiska och genomsläppliga kalkberget som omvandlar surt regnvatten till renaste dricksvatten då det till slut mynnar i Bästeträsk. Här kan man dricka vattnet direkt ur sjön utan vidare rening eller tillsatser.
Området gränsar direkt till två naturreservat, Bästeträsk och Bräntings Haid. Platsen utgör ett av de sista, största sammanhängande och oexploaterade områdena på Gotland. Dessa ska man inte röra enligt miljöbalken. Lägg därtill att här finns över 250 rödlistade och skyddsvärda djur- och växtarter samt ett till stor del orört kulturlandskap med kalkugnsruiner, bronsåldersgravar och vackra slingrande skogsvägar att följa i en mycket gammal, långsamtväxande skog på mager kalkhällmark.
Här vill alltså Nordkalk anlägga ett kalkbrott som fullt utbrutet omfattar en yta av 170 hektar med ett djup på 25 meter. Brottet skär av det viktigast tillrinningsområdet till Bästeträsk samtidigt som hela den unika filtreringen av ytvattnet genom myrmarker, skogsmark och vattendrag går förlorad för all framtid. Utredningarna kring vattenfrågan bedömer att man för att ersätta förlorat tillflöde till Bästeträsk måste pumpa uppsamlat ytvatten från täkten och intilliggande, avskurna marker i evig tid.
Nordkalk åtar sig att pumpa i 25 år, finns bolaget ens kvar då och vad händer sen? Är det detta vatten vi vill lämna till kommande generationer? Det soluppvärmda ytvatten man samlar upp i botten på brottet ska förstås renas från sprängämnen, diesel och hydrauloljor samt slitagepartiklar från dumparnas däck som slits hårt mot det vassa berget. Nordkalk lovar, nu i alla fall, att vattenkvaliteten i slutänden blir densamma efter att man pumpat ut allt i Ojnaremyr för vidare filtrering ner mot Bästeträsk. Skulle det bli problem kan man enligt sitt egenkontrollprogram ändra lite efter resans gång, så det är lugnt. Hur det är med vattentemperaturen tror jag att man glömt att beakta men länsstyrelsen kanske gör något stickprov eller låter Nordkalk göra det, då slipper de ju åka upp på norr.
Vi har kanske vaknat sent men ni sover fortfarande medan Nordkalk skiter i ert dricksvatten.