Dansk kolkraft räddningen i vinterkylan
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I sin insändare tar B&N den danska vind- kol- och gaskraftverken som exempel. Ett som vi ser det mycket talande exempel. De skriver nämligen så här "I Danmark blåste det så bra, att vindkraften gav 2000 MW. De danska kol- och gaskraftverken 4 600 MW summa 6 600 MW dansk kraft just då, så det danska överskottet var 2 500 MW". Av den här citerade meningen framgår det helt klart att danskarnas förtroende för vindkraften inte är så stort eller så har man insett man måste ha en lika stor tillgänglig reservkapacitet, ja man har till och med en reserv som översteg vindkraften med 500 MW (ger faktiskt utrymme för 500 MW ny dansk vindkraft). Av det tillfälliga danska överskottet kunde därför Sverige tillfälligt importera 1800 MW kol- och gaskraft, resterande behov ifrån norsk vattenkraft. Därför blev el från danska kol- och gaskraftverk räddningen, istället för nedlagda Barsebäck och andra tillfälligt avstängda kärnkraftverk, för Sverige i vinterkylan.
I insändaren så säger B & N att Danmark skall bygga ut sin vindkraft men tiger om att det samtidigt skall göras en stor utbyggnad av gaskraftverk (backup) med bland annat gas från den planerade gasledningen utanför Gotland. En av anledningarna är, står det i planen, att importen från södra Sverige kraftigt minskat i och med nedläggningen av Barsebäck. Tala om dubbelmoral. I stället för den miljövänliga elen från Barsebäck så får Sverige tillbaka de danska föroreningarna som också bidrar till den ökade växthuseffekten.
Blandar friskt ihop effekt och energi.
B & N sjunger som vanligt vindkraftens lov, (kan det möjligen bero på ekonomiska intressen). Men tyvärr blir insändaren lite virrig då de två hej vilt blandar ihop effekt och energi. B & N, som är involverade i el-industrin, borde kunna klara skillnaden mellan effekt och energi tycker vi.
De skriver nämligen i sin insändare att "Samtidigt producerade den gotländska vindkraften stadigt mellan 50-70 MW av sin maxeffekt 90 MW". En liten parentes man producerar inte effekt utan mer utnyttjar vindkraften stadigt 50-70 MW:s effekt av den installerade maxeffekten på 90 MW.
Vad som är intressant är dock frågan hur stadigt det var. Anta att vinden tillät ett effektuttag på 50 MW under hela 2 timmar. Under 2 timmar kunde vindkraftverket tillhandahålla 100 MWh energi. Nu ökar vindhastigheten något och helt plötsligt blir tillgänglig effekt 70 MW. Vi antar att vinden är något så när stabil och att vi kan utnyttja den effekten under två timmar. Energiproduktionen blir då 140 MWh. Alltså en variation på 40 procent och det är enligt experterna B & N en stabil eller stadig leverans av energi.
Vi vill uppmärksamma läsaren av insändaren att gotlänningarna inte bara köpte el via fastlandskabeln. De gotländska hushållen fick med dyra pengar även köpa sin energi från vindkraftverken.
Trots att vindkraftsintressenterna B & N gör allt för att framhäva vindkraftens enorma betydelse så blir det bara en liten tummetott av det hela. Vindkraften är beroende av vind och vinden är oberäknelig, hur gärna än skribenterna B&N försöker dölja fakta bakom sin sifferexercis.
Vindkraften är och kommer alltid att vara beroende av en ständig back-up som ytterligare fördyrar den typen av energiproduktion.