Den kommunala "sand-skatten" är snart ett faktum

Gotland2006-01-25 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Svar till sign. S. T: s insändare i GT fredagen den 20/1. Den kommunala "sandskatten" som S.T. funderar över är förmodligen snart ett faktum. Den kommer knappast att benämnas sandskatt men att det blir ytterligare en kommunal pålaga är i stort sett utom tvivel.
Så här är det: det gotländska vägnätet består till huvuddel av enskilda vägar, kommunala vägar främst i våra tätorter (vet ej om Väskinde räknas dit) samt statliga vägar (våra "140"-vägar samt några till). De enskilda vägarna skall egentligen skötas av vägföreningar bestående av markägarna där vägen går fram. I skötseln ingår bl.a. reparationer, underhåll och snöröjning. Att de allra flesta markägarna, mig själv inräknad, inte har råd att hålla vägarna i ordning säger sig självt. Därför skjuter staten välvilligt till medel (ca 7,50 SEK/meter väg enligt Riksförbundet Enskilda vägar) varje år för skötseln av våra vägar.
Detta förutsett att den enskilda vägen är berättigad till statsbidrag. Gotlands Kommun har välvilligt tagit på sig att, med statsbidraget som grund, sköta många av de enskilda vägarna. Kommunen har dock svårt att få den ekvationen att gå ihop varför Tekniska nämnden i sitt sammanträde den 23/11 2005 i punkten "TN § 269 Gatu- och markavdelningens åtaganden" tog beslut om att ge Tekniska förvaltningen i uppdrag att "Arbeta för en ökad avgiftsfinansiering och då i första hand av väghållningen". Detta uppdrag kan få som konsekvens att de vägar (och då troligtvis de som är enskilda och utanför tätorterna) som kommunen idag sköter om blir avgiftsbelagda på något sätt. Mest troligt är att vi som bor utmed och/eller äger dessa vägar får vara med och betala dem, utöver kommunalskatten alltså. Detta blir i så fall särdeles galet och orättvist då vägarna i många fall trafikeras mer av andra än de som bor vid eller äger dem. Som exempel vill jag nämna min egen väg. Jag bor på sydöstra Fårö, vid en grusväg som går mellan avtagsvägen till Hammars och färisten på gränsen mellan Broa och Ryssnäsudden.
Den delen av hela vägen mellan kyrkan och Broa är 6,25 km lång, ägs av 7 markägare samt bebos av 5 permanenta hushåll. Sommartid är vägen genomfartsled för alla som tar kustvägen förbi Engelska kyrkogården, m.a.o. är den mycket hårt belastad och förslitningen är stor. Jag befarar att vi som bor här kommer att tvingas att betala för alla dessa som bara kör förbi. Om så blir fallet kommer vi att kräva att vägen permanentbeläggs för att hålla så länge som möjligt och ge oss någon "valuta" för avgiften. Alternativet som återstår är att sätta bommar i båda ändar och stänga av vägen vilket ju naturligtvis inte gagnar någon. Kommunen borde, istället för att lägga ytterligare avgifter på invånarna, söka mer medel från stat och EU, det finns ju en uppsjö av olika bidrag så något borde väl passa in. Så, sign S.T., "sandskatten" kommer om vi, kommuninvånare, inte å det bestämdaste visar att vi inte vill betala extra för våra vägar. Som Du påpekar så betalar vi redan så mycket att det borde räcka även till oss som inte bor i Visby.
Hela Sverige skall leva, heter det ju, men ibland kan man undra
Läs mer om