Vänsterpartiet har på nationell nivå meddelat att de förhandlat fram 150 miljoner i höstens budget till simundervisning för landets 6-åringar.
”För oss är simkunnighet en rättighet. Simkunnighet räddar liv och därför är det så viktigt att det inte är föräldrarnas plånbok som avgör om barn kan simma eller inte”, säger Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet.
Ulla Andersson missade att säga att det också är viktigt att bo i en kommun där de styrande förstår vikten av att det finns tillräckligt med simhallar att undervisas i. Annars faller ju hela idén.
Hur kan det vara sådan skillnad mellan hur ett parti agerar på riksnivå och hur man agerar lokalt? Lokalt viks inte några pengar till att rädda öns bäst utnyttjade badhus.
Många barn har genom detta nu fråntagits möjlighet till att tidigt få vattenvana och simundervisning regelbundet. Att gå till Romabadet också efter skoltid var populärt. Simkunnighet kom redan i tidig ålder.
Rapporter visar att vi rör oss för litet. Simning är en av de allra bästa formerna av friskvård med väldigt liten skaderisk. Friskvård ger lägre sjukkostnader.
Vilka kostnader är det som skenar inom Region Gotland?
Region Gotland gick snabbt efter stängningen av Romabadet ut med att en renovering skulle gå på 60 miljoner. Någon detaljerad beräkning har inte presenterats.
Däremot finns en offentliggjord offert från Hallgrens Bygg som landar på 19 miljoner.
Vid det öppna mötet i Roma 2 maj 2016 ställdes frågan om det kunde påverka Region Gotlands beslut, om kostnaden kunde bli så markant mycket lägre. Då svarade Vänsterpartiets representant att det inte spelade någon roll vad kostnaden blev.
Någon renovering skulle inte ske. Tydligare kan det inte sägas att detta inte är en fråga om pengar, utan en fråga om vad man tycker är viktigt. Romaskolans gymnastiksal har inte kapacitet för skolans elevantal.
Så länge Romabadet fanns schemalades därför en stor del av gymnastiklektionerna dit. Vid fråga hur Region Gotland nu ska lösa detta problem gavs svaret att det löses genom uteaktiviteter(!?).
Är det så eleverna ska erbjudas vattenvana genom att vara ute när det regnar?
I Klintehamn var vårdcentralens drift ett problem. Det fanns dock en lösning på detta.
Inte bara det, också viljan att lösa frågan fanns. Romabadets stängning är ett problem.
Det finns en bra lösning. Men här saknar regionen viljan. Varför?
Årskostnaden för Region Gotland att säkra badets framtid skulle bli cirka 2 miljoner om året. Det motsvarar 0,3 promille av Region Gotlands årliga budget.
Jämför detta med 25-35 miljoner för gångbron som planeras på hamnen för kryssningsresenärer (bron får väl ses som en övergångslösning?).
Vilka är det som prioriteras? Gotlands barn och ungdomar, eller tillfälliga besökare? Tänk om, gör rätt!