Det höga svenska skattetrycket är problematiskt
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
För oss svenskar är det allt annat än munter läsning. Sverige intar alltjämt en ohotad tätposition med hela 51,3 procents skattetryck. Snittet i EU ligger på 39,6 procent, vilket i sin tur är uppseendeväckande högt om man kontrasterar med jämförbara länder som USA och Japan.
Det höga svenska skattetrycket är problematiskt av flera skäl.
För det första minskar beskattningen den enskildes incitament att ta initiativ, arbeta hårt och vara produktiv.
Varför anstränga sig när pengarna ändå skattas bort? För det andra förstör den höga skattenivån möjligheten för de allra flesta att uppnå den trygghet som ett sparkapital medför.
Istället lever svensken ur hand i mun, utan marginaler och ängsligt bevakande de skatte- och bidragsnivåer som avgör skillnaden mellan plus och minus varje månad. Ytterst få har en ekonomisk buffert värd namnet. För det tredje skapar det höga skattetrycket ett sämre näringslivsklimat, där företagare drar sig för att anställa och den som kan sneglar på möjligheten att fly utomlands med sina surt förvärvade slantar.
För en borgerlig regering borde det vara högsta prioritet att sänka det svenska skattetrycket. Den genomsnittliga EU-nivån kunde vara ett lämpligt etappmål.