Det känns otryggt om SOS Alarm lägger ned på Gotland

Gotland2004-12-06 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Frågor till Jan Lundgren och Tommy Gardell
Om det skulle gå så långt att SOS lägger ner sin central på Gotland så skulle det kännas otryggt för oss som bor på denna underbara ö.
Om jag skall beställa en taxi ringer jag det lokala taxibolaget. Detta för att de vet var de skall och var de har den närmaste bilen för att jag skall få en så god och snabb service som möjligt. Jag är helt övertygad om att det skulle ta längre tid om jag skulle ringa taxi Stockholm och beställa en bil via dem.
Tekniken finns att alla 112 samtal går till Stockholm eller Eskilstuna, och besvaras där. Dock finns det mycket annat som spelar in för att få en snabb och korrekt bedömning.
För att kunna hjälpa den inringande oavsett om det gäller färdtjänstresa, sjukresa eller om behovet är av den art att brandkår eller ambulans behövs. Alltså direkt livshotande situationer. Så är det av yttersta vikt att veta var den inringande finns någonstans. Det krävs alltså att SOS-operatören har en god lokalkännedom och vet hur det ser ut i omgivningarna över hela Gotland.
Många gånger så kan det räcka med att den inringande kan beskriva vilken väg denne åkt och vilket väderstreck så vet SOS ungefär var denna befinner sig.
Tänk så många gånger detta inträffar under sommarmånaderna. Vilken service till alla turister, att inte ha en aning om var de finns någonstans, och de är i akut behov av hjälp.
Jag har svårt att tänka mig att det skulle vara lätt för en fastlandsoperatör att ta en vägbeskrivning av en stressad sudergute som pratar gutamål och har en livlös person hos sig och behöver hjälp fort.
SOS har en god kännedom om vilka som brukar vara i behov av ambulans. Jag menar då de som är kronsikt sjuka och åker frekvent. Tänk dig att din gamla mamma har astma och har andnöd. Då skall det tas en vägbeskrivning först innan det kan skickas någon ambulans.
Även de som åker färdtjänst kommer att få problem. Tänk så många gamla och unga med för den delen som har svårt att prata och dessutom pratar dialekt. Vem värnar om dessa svaga och behövande av oss Gotlänningar?
Det finns i dag ett bra samarbete mellan sjukvårdsrådgivningen SOS och akuten där det samverkas och löses problem tillsammans. Hur blir det med det sedan?
I media beskriver Tommy Gardell att SOS höjt priset med flera hundra procent.
Jag skulle vilja veta vad de andra som lade anbud och inte fick det, vilka nivåer låg dessa på?
De måste ju ha legat högre än Samres och SOS. Så varken Samres eller SOS pris kan väl anses oskäligt? Eller?
Tommy påstår i östnytt (2 december) att det var konstigt att SOS blir av med 17 jobb för på beställningscentralen var det ju bara två tre tjänster. Hur kan Tommy påstå detta. Han måste ju veta att BC är bemannat dygnet runt året runt. Då krävs det betydligt fler tjänster än så.
Hur löser SOS det med två tre tjänster? Det löses genom att på dagtid (8.00-16.30) finns det två stycken som sitter och svarar för BC.
Övrig tid och vid höga belastningar så är det två stycken SOS operatörer som även besvarar dessa samtal allt för färdtjänsresenärerna skall få en bra service.
Hur mycket har SOS Alarm besparat Gotlands kommun de första tre kvartalen 2004 genom samplaneringar?
Tycker ni att det är värt att 17 stycken jobb går förlorade för att kommunen skall spara 430 000 kronor?
Dessa frågor skulle jag vara tacksam för om Janne Lundgren och eller Tommy Gardell kunde svara på, inte bara för min skull utan för alla som finns på Gotland.
Jo jag har en sista fråga också vet ni om att kommunen är del­ägare genom kommunförbundet i SOS Alarm?
Till sist skulle jag vilja uppmana alla boende på denna ö. Hjälp till att bevara SOS Alarm på Gotland. Höj era röster och protestera. Det kan löna sig. Vi gotlänningar fick ju tillbaka en ambulans när kommunen skulle spara på sjuka och andra hjälpbehövande.
Det är ju självklart att en gotlänning skall hamna på SOSAlarm på Gotland när en nödsituation uppstår eller om du skall beställa färdtjänst.
Det är inte fel att protestera mot en flytt av SOS till fastlandet. Tänk bara på hur mycket personalen på Kultur och fritidsförvaltningen har protesterat för att de skall flytta sin verksamhet från Visby till Roma.
Med tanke på detta så tycker jag att vi gotlänningar skall kräva att få ha kvar vår SOS central på ön.
Läs mer om