Nyligen genomförde Region Gotland en övning i transport av skadade med trafikflyg till fastlandet. Ett motiv till övningen var att regionen inte bedöms kunna ta hand om alla skadade vid en bussolycka. Det är bra att övningen genomfördes, men hur bedrivs det förebyggande arbetet för att minska riskerna vid en bussolycka?
År 1998, efter flera svåra olyckor, infördes en lag att alla som färdas i buss ska använda bälte. Trots att Region Gotland informerar om detta med digitala skyltar i samtliga bussar är det bara att konstatera att ytterst få bryr sig om att använda bälte. Det gäller inte minst skolungdomar. Varför? Hur kan det fortsätta att vara så här i ett samhälle som strävar efter målet att ingen ska dödas eller skadas i trafiken?
Någon kanske anser att det är upp till var och en att avgöra vilka risker man vill utsätta sig för. Problemet är att redan vid en hastighet av 10 kilometer i timmen är det svårt att hålla emot den levande kraften vid en kraftig inbromsning, vilket innebär att den som inte använder bälte riskerar att kastas handlöst mot sina medpassagerare.
Vid en krock i 50 kilometer i timmen gör den levande kraften att vikten hos en person som väger 70 kilo motsvarar 2 000 kilo. Uttrycket som används i körkortsutbildningar att en obältad person motsvarar en ”elefant i baksätet” gäller både i personbilar och i bussar.
Den här riskfaktorn är särskilt förhöjd under exempelvis morgonturen med linje 10 mellan Klintehamn och Visby, där sittplatserna ofta inte räcker till och det kan finnas fler än 20 stående passagerare.
Vuxnas säkerhet är en sak, men hur är det med barnen? Vid flera tillfällen har jag sett hur lärare till förskole- och lågstadieklasser sett till att barnen har bälten på sig vid färd med regionens bussar.
En bra tanke, men tyvärr utsätter man barnen för livsfara eftersom bussarna saknar bilbarnkuddar. Utan bilkudde hamnar bältet över halsen och magen på små barn. Följden kan bli svåra skärsår och livshotande inre blödningar om bältet dras åt vid en kollision. Lägg därtill följderna om vuxna som inte använder bälte kastas mot barnen.
Den nuvarande nonchalansen mot gällande lagstiftning och felaktiga användning av bilbälten till barn är ett allvarligt problem som förr eller senare kommer att sluta i en tragedi.
Jag vill därför fråga Transportstyrelsen, Polismyndigheten på Gotland, tekniska nämnden och de bussbolag som kör landsbygdsturer på uppdrag av Region Gotland vad ni anser er kunna göra för att både vuxna och barn ska kunna färdas säkert med regionens bussar.