Dieselångor står inte på menyn

Gotland2016-08-09 11:54
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kanhända skriver jag för döva öron, men vi måste prata om det här med leveranserna i Visby innerstad. Måste, för alla inblandades skull måste vi prata om det här med leveranserna. Argumentet ”handlarna och restaurangerna vill inte ha leveranser på morgonen”. Nähä, men hur bra tycker dessa handlare och restauratörer om att deras kunder och gäster tvingas trycka sig längs husväggarna för att inte hamna under leveranslastbilarna. Hur kul är det att den nylagade maten blandas med dieselavgaser. Det står ju inte ”rökta räkor med dieselångor” på menyn. Vem bryr sig om chaufförerna som ska köra sina lastbilar i folkhavet? Det handlar om ett folkhav som tror på devisen ”bilfria Visby” och därför har en tendens att inte flytta sig. Jag tänker på förarnas arbetsmiljö. Jag tycker inte att det känns så spännande att ha en arbetsdag där folk är förbannad för att man måste fram. En arbetsdag som innebär att manövrera en lastbil i folksamlingar. En arbetsdag som innebär att folk skriker och svär åt en, slår på lastbilen... På något sätt inbillar jag mig att det skulle kunna vara så mycket bättre. Att påstå att ”det inte fungerar med tidsstyrning av leveranser i Visby” är för mig underligt. Hur kommer det sig att städer av både större och mindre storlek, både i Sverige och utomlands, lyckas med just det?

Det borde i alla fall vara möjligt att tidsstyra leveranserna under sommaren, då bilförbud råder och det rör sig mycket människor på gatorna. Det är min fasta övertygelse! Övertyga mig om motsatsen...

Läs mer om