"Djupt olyckligt att lägga ner P 18"

Gotland2004-10-09 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Enligt regeringens förslag så skall P 18 läggas ned. Det finns mycket att säga om att lämna Gotland utan egentligt försvar med hänsyn till vårt läge mitt i Östersjön. Tyvärr får nog regeringen gehör för sitt förslag att regeringen själv skall bestämma om vilka förband som skall läggas ned. Bl a slipper ju då s-riksdagsledamöterna ta beslut om att lägga ner "sina" förband.
Vi (och förhoppningsvis även våra gotländska riksdagsledamöter) måste dock fortsätta kämpa för att P 18 skall bli kvar tills slutligt beslut fattats.

För mig med ganska lång erfarenhet från både det militära och civila samhället så känns förslaget inte bara tragiskt utan djupt olyckligt. Jag har mycket goda erfarenheter av militära insatser i det civila samhället inte minst i samband med flyktingmottagande och Kräklingbobranden.
Kommunen har aktivt deltagit i uppbyggnaden av GOTSAM vars syfte är att bättre klara kriser både i fredstida civilsamhället och under orostider. Med borttagande av tull och försvar så har en stor del av våra möjligheter att snabbt klara olika hot och kriser bortfallit.

Vad kan då ännu göras? Gotland är en ö och det har i olika sammanhang lett fram till att vi har fått gotlandslösningar godkända av statsmakten (bl a har vi fått behålla en egen länsstyrelse eftersom en sammanslagning skulle innebära stora nackdelar för oss).
Slutsatsen av detta är att vi bör få en gotlandslösning även när det gäller öns försvar, en lösning som bygger på att vi har ett militärt försvar som ständigt finns närvarande på Gotland. Lämpligen bör den innehålla någon form av värnpliktsutbildning men det är något som får utredas vidare.
Våra företrädare i centerpartiet kommer att motionera med ett sådant förslag i riksdagen. Sedan hänger det på riksdagsmajoriteten om vi kan få gehör för detta.
Läs mer om