Dörrarna öppnas, men nu bara inifrån!

Åke Svensson. Har snarare stängt en dörr, menar insändarskribenten. Arkivfoto: Rolf Jönsson

Åke Svensson. Har snarare stängt en dörr, menar insändarskribenten. Arkivfoto: Rolf Jönsson

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2010-12-28 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I GA den 18 december berättar kommunstyrelsens ordförande Åke Svensson om den "öppna dörren" som nu har uppfunnits i och med att utmaningsrätten har tagits bort av de rödgröna.

I själva verket har det blivit en kommunal säkerhetsdörr som endast kan öppnas inifrån, det vill säga bara när någon nämnd eller tjänsteman kommit på att en kommunal verksamhet skulle bli bättre och billigare utförd om den fick konkurrensutsättas.

Vem vill utreda sig själv och framföra kritik mot sin egen verksamhet öppna dörren och ropa på vargen: "Kom och hjälp mig?"

Nej Åke, den dörren lär aldrig bli öppnad. Den finns bara i teorins och fantasins värld.

Åke Svensson är också bekymrad över att resurserna används på ett slösaktigt sätt om man måste anta en utmaning för bedömning och politisk behandling.

Om det är slöseri med att utvärdera och bedöma en kommunal verksamhet, så inte finns det då något incitament till att konkurrensutsätta denna genom att slösa på kommunala resurser. Något initiativ till att öppna den stängda dörren finns absolut inte.

Vidare så säger Åke Svensson att Gotlands kommun inte bara har ett ansvar att förvalta skattebetalarnas medel på bästa sätt utan också att se till sitt fulla ansvar för medarbetare på olika nivåer.

Det låter ju hoppfullt vid första påseende och en bra omtanke om oss skattebetalare och kommunens personal men är det då alldeles säkert att en skyddad verksamhet verkligen använder sina resurser och medel optimalt?

Den borttagna utmaningsrätten hotade på intet sätt det politiska beslutet. Det var till syvende och sist alltid det politiska beslutet som kunde verkställa en utmaning. Ingen som helst utvärdering gjordes om vad utmaningsrätten har/hade betytt för den kommunala verksamheten.

Nej, det handlar mer om att man i det rödgröna inte klarar utmaningar något som alliansen klarade av.

Det goda med utmaningsrätten var att den utmanade kom till insikt att verksamheten kunde förbättras och förbilligas och att oron hos den utpekade verksamheten kunde stillas antingen genom att läggas ut eller förbättras och därigenom trygga anställningar.

All kommunal verksamhet är ju till för brukarna det vill säga medborgarna och inte endast till att ge kommunal sysselsättning av allehanda slag.

Jag anser att samtal om förbättringar är bra. Men tror Åke Svensson verkligen att det finns en dörr in på en förvaltning om man nu vill diskutera en utmaning med rätten borttagen?

Det tror inte jag och knappast någon annan heller, var och en är tyvärr sig själv närmast och "rör inte min sandlåda" går före allt annat.

En sak är jag överens med dig Åke om, vi behöver fler arbetstillfällen av varierande slag. Därför måste näringslivsfrågan stå högst på allas dagordning

Läs mer om