Trots att gotlänningar, och även de flesta besökare, lärt hur man sorterar sitt avfall och därmed producerar allt mindre "brännbart" får vi som straff en ännu högre avgift att betala. Är det så att vi betalar för möjligheten att få lämna sopor?
Jag med de flesta öborna uppmanar tekniska förvaltningen och kommunalpolitikerna att omplanera och omförhandla. En helt ovetenskaplig rundfråga visar mig att få numera behöver hämtning var fjortonde dag. De flesta körkilometrarna är således umsonst. Med hjälp av tillgänglig statistik bör man kunna planera om hämtturerna så att man minskar körningarna optimalt.
Naturligtvis förstår jag att det finns undantag, småbarnsfamiljer, restauranger eller dylikt. De måste dock synas i statistiken.
När vi ändå måste köra 99 procent av vårt avfall med egen bil till återvinningscentralen kan vi utan problem ta med även "sopor" och lägga i en speciell sopcontainer, vid behov, om den ställs upp. Nej, låt oss få den hämtintervall vi önskar och behöver. Dra ner på det onödiga körandet! Återinför grindhämtningen av papper, plåt och plast och låt oss betala för det som saknas i kostnadstäckningen från FTI! Då sparas också tusentals mil av onödigt privatkörande per år.
Som tidigare insändare påtalat är det många som inte producerar något att hämta överhuvudtaget. Inför en rörlig avgift på 100 kronor per kilo och lägg den fasta avgiften på 200 kronor per år så minskar säkert produktionen ytterligare. Det mesta som kallas sopor är väl trots allt komposterbart vilket i och för sig är ett eget problem om man inte bor på landet med egen kompost.