Handelskammaren efterlyser klara resultatmål för skolan och anser att minst 95 procent av eleverna som lämnar grundskolan ska ha fullständiga betyg.
För den framtida svenska välfärden och konkurrenskraften är det avgörande att kompetensförsörjningen säkras, både inom näringslivet men naturligtvis minst lika viktigt inom den offentliga sektorn. Nu, liksom i framtiden, behövs alla typer av kompetenser. Det viktiga är att alla behöver vara anställningsbara.
Grundskolan, som i år fyller 50 år, är grunden för morgondagens arbetskraft. Ansvaret för att säkerställa kvaliteten i grundskolan vilar på varje enskild kommun i regionen. Det finns mycket bra i det svenska skolsystemet men precis som i näringslivet måste det ändå vara slutresultatet som räknas.
I dag lämnar två av tio elever grundskolan utan fullständiga betyg, vilket är helt oacceptabelt! Vilket företag skulle överleva med en felfrekvens på 20 procent? Risken är uppenbar att dessa 20 procent hamnar i utanförskap och i värsta fall mer eller mindre permanent arbetslöshet. De blir i arbetsgivarnas ögon inte anställningsbara.
Handelskammaren efterlyser klara och tydliga mål från kommunerna för hur stor andel som ska lämna grundskolan med fullständiga betyg.
Målet borde enligt vår uppfattning vara att minst 95 procent har fullständiga betyg. En kommun som klart och tydligt kan kommunicera ett sådant mål - och leverera - står med största sannolikhet i en klass för sig när det gäller att attrahera nya medborgare till kommunen.
En grundskola med rätt kvalitet är helt avgörande för att Sverige ska fortsätta att utveckla sin konkurrenskraft och välfärd. Utbildning får inte enbart ses som en kostnadspost, utan som en avgörande investering. Det är dagens skolungdomar som i framtiden ska ge kommunerna dess intäkter. Handelskammaren efterlyser tydliga mål, noggrann uppföljning och kontinuerligt förbättrade resultat - det kommer medborgarna, företagen och hela regionen att vinna på.