Elkostnaden kännbar för konsumenterna

Foto: Hasse Holmberg

Gotland2011-02-21 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En rapport från EU-kommissionen visar att Sveriges elpriser har ökat med hela 80 procent sedan 1999. Av EU-länderna är det bara Irlands elpris som har ökat mer.

På det höga elpriset tillkommer dessutom skatt och skatt på skatten samt elcertifikats-avgift. De ökade kostnaderna har varit mycket kännbara för elkonsumenternas ekonomi.

I det här för många ansträngda läget är det enda vår näringsminister har att säga till elkonsumenterna, är att de ska tilläggsisolera och sätta in treglasfönster.

Samtidigt så vill näringsministerns partikamrater på Gotland i detta högkostnadsläge sälja statligt subventionerad vindkraftsel till fastlandet. Deras affärsidé är att dyr vindel ska säljas och transporteras i en ny dyr kabel till fastlandet.

Transporten av elenergin som ska ske i en ny kabel som kostnadsberäknas till cirka tre miljarder kronor, dessutom tillkommer stora kostnader för anslutningar till elnätet. En kabel som enbart kommer att kunna användas i en riktning och då i genomsnitt med full kapacitet cirka tjugofem procent av årets timmar. Är vi elkonsumenter verkligen villiga att betala detta?

Nu anser vi att det får vara nog på stolligheterna kring vindkraften. Sveriges välfärd har byggts upp med bland annat att det funnits billig elenergi att tillgå i tillräcklig mängd.

Nu ska vi stället ha den dyrare elproduktionen som populärt kallas förnybar energi.

Vi anser däremot, att hållbar energi till ett fördelaktigt pris och i tillräcklig mängd är en bättre utgångspunkt för elförsörjningen.

När priserna var som högst på el drog bland andra Rottneros och Stora Enso ner på sin produktion av pappersmassa på grund av det höga elpriset.

Vi hävdar att Sverige är ett land med en processindustri som fordrar mycket energi. Ska våra industriprodukter vara konkurrenskraftiga måste också energikostnaderna hållas på en låg nivå. Kostnaden får inte rusa iväg och tillhöra de högsta i omvärlden. Vår välfärd kan inte byggas på dyr förnybar energi utan på en el som är ren och hållbar.

Kärnenergin är ren och hållbar. Med de nya generation 4-reaktorerna, som kan använda nuvarande kärnkraftsavfall som bränsle, så är behovet av bränsle täckt i 1 000 år framåt. I det läget är det oförsvarligt att lägga 3 miljarder på en ny kabel och några hundratal miljoner för anslutning, för att kunna exportera dyr vindkraftsel från Gotland till fastlandet.

För att kunna få rimliga elpriser måste därför kärnkraften byggas ut.

Därför behöver Sverige en näringsminister som inte stirrar sig blind på dyr vindkraft och som tror att energikostnaderna enbart kan lösas med tilläggsisolering och treglasfönster.

Läs mer om