Empati - ett av målen med skolans undervisning

Gotland2007-03-17 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Religionsfrihet råder i Sverige. När religionsfrihet finns i ett land kommer helt naturligt många trosriktningar och livsåskådningar att finnas sida vid sida.
Mellan 1593 och 1860 då Svenska kyrkan var enhetskyrka här i landet fruktade de lagstiftande att religionsfrihet skulle medföra splittring.
Förutsättningen för att religionsfrihet inte skall medföra splittring mellan människor och grupper är att vi accepterar och tillåter varandra och förhoppningsvis också förstår varandra. Detta är ett av målen för skolans religionsundervisning.
Förbundet Humanisterna kritiserar med rätta all religionsförföljelse och andligt förtryck. Det är då förvånande att de vill sälla sig till dessa förföljare och återigen utgå ifrån att deras egen livsåskådning skall vara den enda tillåtna i det offentliga rummet och trycka bort de andra religionerna därifrån. Att de vill sprida fördomar om vanliga kristna och förklara hur de kristna tror fast de inte tycks ha en aning om vad de kristna faktiskt tror.
I skolans undervisning får eleverna möta företrädare för olika religioner och livsåskådningar. De kan till exempel få tala med mormoner i engelskundervisningen, höra föredrag av Hare Krishna i religionsundervisningen och möta tjejer från feministiskt självförsvar på klassrådstid. Samhällets mångfald speglas och bearbetas i skolan.
Röda Korset erbjuder skolbarn läxhjälp. Skolkyrkan erbjuder samtal och att någon ser dig. Varför är förbundet Humanisterna så rädd för att den ekumeniska skolkyrkan skall få finnas och gratis erbjuda en vuxen person som vill lyssna. Skolkyrkan är ett ekumeniskt åtagande, som stöds och bekostas av alla de kristna samfunden på Gotland. Det är inte Svenska Kyrkans skolkyrka. De flesta måste ju vara överens om att de muslimska eleverna måste ha ett avskilt rum för sina böner. Varför föreställer man sig inte också då att även de kristna eleverna vill kunna be under skoltid.
När man läser inlägg i debatten förvånar det en att de personer som är emot skolkyrkan aldrig tycks ha träffat vanliga, konventionella eller personliga goda kristna. De måste ju ändå ha träffat dem på arbetsplatser, i skolor, i föreningar i släkten, överallt.
De som tar tron på Gud som utgångspunkt för humanismen, sin tro på alla människors lika värde och toleransen för oliktänkande är inte annorlunda än de som tar naturrätten och axiomet om alla människors lika värde som utgångspunkt.
För övrigt tycks Camilla Grepe föreställa sig att kristna tror bokstavligt på skapelseberättelserna och skapelsehymnerna, vilka ju är våra förfäders vackra poesi över skönheten i tillvaron. Att Bibeln innehåller metaforer förstod redan biskop Ireneus på 200-talet och kyrkofader Augustinus på 300-400talet.
Kort sagt kan man som kristen säga att vår moderna naturvetenskap förklarar hur skapelsen gick till. För de flesta kristna är det inget problem att kombinera tron på Gud som skapare och de kunskaper som naturvetenskapen hela tiden utvecklar. Tvärtom. Ju mer jag lär mig av naturvetenskap ju större blir min fascination över skapelsen och Skaparen.
Förbundet Humanisterna tar upp all grymhet som begås i religioners och livsåskådningars namn, men tycks nu själva vilja ge tolkningsföreträde för sin egen livsåskådning.
Profan humanism är en livsåskådning på samma sätt som religionerna innehåller livsåskådningar. Medlemmarna i förbundet Humanisterna tycks ta sin egen livsåskådning för självklar och obeprövad. Det är viktigt att gå vidare och utsätta sin uppfattning för prövning.
Det är väsentligt för människornas samlevnad att vi kan decentrera, försöka se att andra människor kan ha andra behov och kan se saker ur andra synvinklar. Se det goda hos andra. Förbundet Humanisterna har en viktig mission att fylla när de kämpar för de mänskliga rättigheterna och för toleransen. Däri ingår religionsfriheten,
Empati är förutsättningen för människors samlevnad. Under ett föredrag av Lasse Berg, som jag hörde i Kyrkans hus i Skövde, under en kväll anordnad av S:ta Helena församling, fick jag lära mig att innebörden av den gyllene regeln: allt vad ni vill att människorna skall göra mot er skall ni göra mot dem, är 2,7 miljoner år gammal och förutsättningen för att Homo Sapiens skulle växa fram.
I 200 000 år har människorna förstått metaforer. Religionen uppstod för mer än 60 000 år sedan och fördes av våra förfäder från Afrika över till Asien och sen vidare till Australien och Europa.Genom att ta reda på att arten huvudlöss skildes från arten klädlöss för 80 000 år sedan har forskarna till och med tagit reda på att Adam och Eva fick kläder för 80 000 år sedan.
Låt oss inte bekämpa varandra utan förstå varandra. Låt oss tillsammans arbeta emot mobbning, utfrysning och översitteri. Låt oss förutsättningslöst söka kunskap. Thomas av Aquino sade att sanningen aldrig kan vara farlig.
Hela skolans läroplan har humanismen som värdegrund.
Läs mer om