Energiproduktion ska ske på samma villkor

Gotland2010-03-09 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Näringsminister Maud Olofsson vill inte låta storföretagen betala elcertifikatavgift, utan den kostnaden skall istället vi konsumenter få betala fullt ut. Det egentliga priset på grön el kommer att döljas för oss via dessa certifikat. För att ställa om hela energiproduktionen i "rätt" politisk riktning kommer elcertifikaten att bli dyrare. I framtiden skall vår elproduktion bestå av 50 procent så kallad grön el eller förnybar elproduktion.
Näringsministerns motivering att låta processindustrin stå utanför elcertifikatsystemet beror på att processindustrin verkar på en konkurrensutsatt marknad och hon vill rädda hemmajobben. Vi ställer oss lite frågande till hennes motiveringar.

Avregleringen av elmarknaden var att den skall arbeta i konkurrens med flera elproducerande företag. Skall då politiker komma in och styra marknaden i en för dagen politisk gångbar riktning? Vattenfall tjänar säkert på den här manövern men den ger även klirr i statskassan och elkonsumenten blir som vanligt den stora förloraren.
Processindustrin är energikrävande. En tumregel är att energi och antalet anställda har ett visst samband. Relativt låg energiförbrukning i ett företag betyder fler anställda medan processindustrin med hög energianvändning har få anställda. Rädda jobben i processindustrin med att inte ta ut elcertifikatavgift, är inte ett hållbart argument. Vad näringsministern borde syssla med för att rädda jobben är att underlätta för små- och medelstora företag.
Det är där näringsministern skall lägga sin energi, för att skapa nya arbetstillfällen.
Det bästa näringsministern borde göra är istället att avskaffa hela elcertifikatsystemet. Se till att de olika energiproduktionerna får arbeta på en konkurrensutsatt marknad. Sverige skulle kunna stärka sin konkurrens gentemot omvärlden och producera energi genom vatten- och kärnkraft. Därför bör kärnkraften byggas ut. Att politiskt ingripa på elmarknaden är förkastligt. Att sedan låta oss vanliga små konsumenter betala kalaset är snudd på oförskämt.
Den så kallade "förnybara vägen" för att producera energi kommer att kosta oss konsumenter rejält. Om vi eldar värmekraftverken med biobränsle eller kol så är det den dyraste formen av elproduktion. Jämför gärna hur elräkningarna ser ut nu i februari när vi betalat för den dyraste elen på den så kallade elkostnadstrappan. Vi har betalat för elen producerad av Danmarks och Tysklands koleldade värmekraftverk. Våra framtida elräkningar kommer att ligga i den storleksordningen om vi skall sikta mot målet 50 procent "förnyelsebar" energiproduktion.
Läs mer om