Enighet kring torskkvoter

Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT

Gotland2018-10-28 15:57
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi socialdemokrater håller helt med Fredrick Federleys och Eva Ahlins oro över beslutet nyligen i EU:s ministerråd om torskkvoterna i Östersjön.

Den svenska regeringen hade med sig ett starkt mandat från riksdagen för hållbarare kvoter och där vi är tacksamma för att Centerpartiet också stod bakom den position som regeringen arbetade efter.

Sverige och den svenska regeringen tog stark ställning för en större minskning av kvoten i det östra beståndet än som sedan beslutades.

Tyvärr kom vi inte helt i mål, fler länder ville ha större kvoter än EU-kommissionens förslag.

Men arbetet måste fortsätta med att tydliggöra de allvarliga konsekvenser vi kan se om fisket inte håller sig inom hållbara kvoter.

Just i Östersjöns östra bestånd ser vi i dag att torsken inte växer till sig på ett bra sätt vilket borde innebära en större försiktighet med fisket än vad som nu beslutades.

Regeringen har arbetat för att den övergripande målsättningen ska vara att förvaltningsåtgärder ska beslutas i linje med den gemensamma fiskeripolitikens mål och principer.

Sverige är dock bara ett av många länder och resultatet är en kompromiss mellan olika länders vilja. Istället fick också Sverige stort genomslag i andra viktiga frågor kring kvoter och bestånd, bland annat kring laxfiske.

Vi tycker det är glädjande att Federley och Ahlin visar att det finns en stark enighet över blockgränserna att Sverige ska fortsätta vara det land som varnar för vad ett ohållbart fiske kan leda till.

Både den förra ministern Eskil Erlandsson (C) och den nuvarande Sven-Erik Bucht (S) har var drivit den linjen. Centerpartiet var en stark kraft i den borgerliga regeringen för denna linjen.

Våra båda partier är övertygande om att fiskekvoter på långsiktigt hållbara nivåer behövs både för att skydda fiskebestånden och för att säkerställa ett långsiktigt lönsamt yrkesfiske. Utan fisk inget fiske och inga jobb i våra kustsamhällen.

Vi hoppas att Centerpartiet och Socialdemokraterna kan vara garanter för att Sverige oavsett vilken regering det blir kan hålla fast vid linjen att Sverige ska driva på EU för hållbara fiskekvoter.

Vi är i princip överens om hur fiskeripolitiken ska bedrivas från Sveriges sida, låt oss då intepolarisera frågor utan bli en starkare kraft tillsammans.

Läs mer om