Ett Sverige som håller ihop

Gotland2016-06-28 11:57
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det går bra för Sverige. Sysselsättningen ökar och arbetslösheten minskar. Problemet är bristen på rätt utbildad arbetskraft. Samtidigt är det svårt för utrikesfödda att komma in på arbetsmarknaden. Ska Sverige vara ett samhälle som håller ihop och har små klyftor är lösningen uppenbar – den som saknar jobb måste ha rätt utbildning för att kunna ta de jobb som finns och som skapas – det är en del av den svenska modellen.

Allt färre i yrkesverksam ålder ska försörja allt fler äldre. Den offentliga sektorn har stora rekryteringsbehov under de kommande åren samtidigt som en stor del av de svenska företagen har brist på utbildad arbetskraft.

Ett hållbart mottagande och en effektiv etablering av nyanlända som kommer till vårt land kräver att fler får utbildning och jobb fortare. Den socialdemokratiskt ledda regeringen jobbar intensivt med detta och styr mottagandet av nyanlända till orter med en stor efterfrågan på anställda. Samtidigt startar en rad olika snabbspår, så att nyanlända som har utbildning kan börja jobba i yrken där det är brist på arbetskraft.

Det är nödvändigt med en stark välfärd för att klara etableringen för nyanlända. Socialdemokraterna väljer bort stora ofinansierade skattesänkningar. På så sätt kan till exempel kommunerna få ökat stöd för mottagande och skolgång.

För att skapa arbetstillfällen och ge fler möjlighet att ta de lediga jobben krävs också investeringar för fler bostäder, goda utbildningsmöjligheter och effektivare etableringsinsatser.

Ett bra mottagande kräver samarbete mellan alla samhällets sektorer. Staten, landstingen, regionerna och kommunerna måste jobba tillsammans. Likaså måste den offentliga sektorn samverka med näringslivet. Ett konkurrenskraftigt näringsliv är en förutsättning för att kvinnor och män ska ha jobb och betala skatt som går till den gemensamma välfärden. Samverkan med civilsamhällets organisationer och folkrörelserna har varit och är viktig i det pågående arbetet med att skapa ett Sverige som håller ihop.

Att göra stora nedskärningar i välfärd, utbildning och bostadsbyggande för att sänka skatten skulle vara en stor förlustaffär. Istället handlar det om att utveckla den svenska modellen. Sverige ska vara ett land med full sysselsättning, konkurrenskraftig ekonomi och en gemensamt finansierad välfärd och utbildning av god kvalitet.

Läs mer om