EU-toppmötet stödjer ökad kärnkraftsutbyggnad

Gotland2008-12-16 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Nya fastlandskablar krävs för att inte luften ska gå ur vindkraften, står det att läsa i GA (12/12) . Men frågan är om inte även pengarna kommer att minska när konkurrensen om dem ökar.
För idag har EU:s medlemsländer enats om att även tillåta subventioner för nya effektiva energianläggningar som är koldioxidfria. Det betyder i klartext att även kärnkraft som är mer än fyra gånger effektivare kan få samma subventioner som vindkraften har haft och därmed få konkurrera på samma villkor. Att i ett sådant läge högljutt skrika om nya olönsamma fastlandskablar, har bara blivit ännu mer orealistiska än vad de varit förut.
Särskilt när det, är klarlagt, att utsläppen av växthusgaser är mindre från kärnkraft än från vindkraft.
Däremot är det bra att byta ut de gamla omoderna vindkraftverken på Näsudden, om det nu ska finnas några vindkraftverk överhuvud taget på Gotland, mot färre och större verk. Men då skall det vara stora verk med en effekt på minst 4-5 MW om man verkligen ska tala om förnyelse.
Näsudden är det enda område på Gotland som det blåser något så när bra för att få ut en något större del av den installerade effekten än på andra platser. Därför bör vindkraften centraliseras dit. Då räcker det med 35 till 40 vindkraftverk för att motsvara de 160 MW. som det finns utrymme för i de fastlandskablar som nu finns. Att investera i ytterligare fastlandskablar är orealistiskt och ett samhällsekonomiskt vansinne, sett mot att kärnkraft är minst fyra gånger effektivare.
Förhoppningsvis är det nu fattade toppmötesbeslutet i EU, ett första steg från dagens snäva fokus på så kallade förnybara energikällor, till en mer klimatsmart syn på koldioxidfria energikällor.
Läs mer om