Vi befinner oss i en situation där alla behöver hjälpas åt för att gemensamt klara oss igenom den svåra tiden utan att vår välfärd drabbas för hårt. Medarbetarna inom Region Gotland gör fantastiska insatser för att hålla i gång den välfärd som alla gotlänningar behöver i dag och framåt.
Från regionens förvaltningar får vi dagligen information om att medarbetarna arbetar hårt och är flexibla i sina roller för att hugga i där det behövs. Många vill bidra för att vi ska klara pandemin på bästa möjliga sätt.
Vi kan konstatera att Gotland är Sveriges enda region utan smittspridning på äldreboenden, att sjukskrivningarna minskar bland medarbetarna i äldreomsorgen, att omställningen inom förskola och skola fungerar bra och med hög närvaro bland både elever och lärare. Vi är mycket imponerade av hur gotlänningarna lyckats anpassa sig och ställa om sina liv så pass bra på så kort tid.
Regionens åtgärdsprogram, som vi arbetat fram i politisk enighet, handlar främst om att stödja vårt näringsliv på olika sätt. Detta görs för att mildra effekterna, bevara arbetstillfällen och matcha jobb genom utbildningar för de som blir varslade. I slutänden är ett livskraftigt företagsklimat lika med jobb som i sin tur bidrar med skatteintäkter för välfärdens kärna – vård, skola och omsorg.
Det står redan klart att 2020 blir ett dystert år ur ekonomisk synvinkel med stora underskott som till viss del beror på vikande skatteintäkter och corona-effekter. När vi så småningom kan närma oss normalläge är det avgörande att vi har livskraftiga företag och arbetstillfällen på Gotland.
Alliansens ambition är att driva en ansvarsfull ekonomisk politik. Tack vare den buffert som finns i ekonomin kan vi nu lindra situationen något, med bland annat stödinsatser för jobb och utbildningar. De lokala åtgärder vi gör för såväl näringsliv och sysselsättning, idrott och kultur samt för enskilda måste även ses i sammanhang med de stödpaket som riksdag och regering gör.
Vi ser att det kommer bli svårt att klara ekonomin framåt på den målnivå vi inledde året med, och staten behöver lindra effekterna ännu mer för både företag och regioner.
Vi kommer att ha mycket lärdomar när krisen är över. Men vi är eniga om att vi ska fortsätta med vår politik för långsiktig hållbarhet för Gotland. De generationer som ska ta över efter oss förväntar sig att vi tar ansvar – och det ska vi göra.