För att en klimatneutral färjetrafik mellan Gotland och fastlandet ska bli verklighet, så krävs det gotländsk biogas som kyls ned till flytande form och får då benämningen LBG (Liquefied Bio Gas).
Vanlig naturgas kan genom en nedkylningsprocess kondensera till vätska vid -161,5° C och benämns då LNG (Liquefied Natural Gas), och som bränsle motsvarar 1 000 liter naturgas cirka 1 liter olja.
Därför måste naturgas och biogas kylas ned tills gasformen övergår till vätska för att sedan transporteras och lagras i välisolerade behållare i flytande gasform LNG och LBG.
Först då kan man tanka Destination Gotlands nya färja M/S Visborg. De välisolerade behållare borde utgöra en ny hamnbunker, exempelvis på Holmen i Visby hamn. Dels skulle den norska hydrobåten som i dag förser den nya färjan med LNG lätt kunna gå in i Visby hamn och fylla hamnbunkern med bränsle, dels skulle det vara lätt för Destination Gotland att tanka den nya färjan.
Samtidigt skulle ett förslag vara att flytande gotländsk biogas LBG tankas med lastbil från Region Gotlands biogasanläggningsdepå vid färjeleden till nämnda hamnbunker i Visby hamn, där LNG från Norge och LBG från Gotland blandas och lagras efter tillgång och efterfrågan.
Regeringens klimatpolitiska mål är att koldioxidutsläppen ska minska med 50 procent till år 2030. Detta gäller både flygtransporter och sjötransporter. För flyget gäller mera biobränsle framställt av restprodukter från skogen, medan för sjötransporten gäller mera biobränsle framställt av restprodukter från kompost, eller i dagligt tal biogas.
Då skulle ett delmål kunna vara att ha gotländska biogas nedkyld och bunkerlagrad invid kajen i Visby hamn till nästa upphandlingsperiod år 2027.
Naturligtvis borde hamnbunkern redan finnas på plats i dagsläget, men allt styrs nog efter tillgång och efterfrågan av den gotländska biogasen. Region Gotland måste också kunna lösa problemet med att kyla ned den gotländska biogasen för att komma i fas med verkligheten, att uppnå målet för en klimatneutral färjetrafik mellan Gotland och fastlandet.
Visby hamn har blivit aktuellt med nya kryssningskajen som medför 120 000 besökare/år från kryssningsfartygen, där många av besökarna nog kommer att vandra genom hamnen.
Ett förslag för att fräscha upp hamnområdet är en marknad till inre hamnen. Där rökt fisk och färsk fisk hör till en självklarhet, samt alltid färska grönsaker och frukt. Kompletterat med mjukglass och gotländska jordgubbar, ja då har vi en ny turistattraktion i Visby hamn.