Fåröbron ska bli för dem som nyttjar den

Gotland2009-12-09 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Lars Enström skriver i GT 7 december om sina farhågor om bro/tunnel till Fårö. Eftersom han skriver "Vi på ön har förtur" så borde han därmed vara bofast därute, men jag känner inte igen namnet. Kanske är det en person som vill ge mera tyngd åt sina åsikter genom att hävda fastboende?
Nåväl alla får ha en egen åsikt, Enström frågar vem bron/tunneln ska byggas för. Den ska byggas för de som färdas över sundet i första hand. Men även för att de som bor på Fårö ska få närmare till den service som efterhand har flyttat från Fårö.
Medelåldern var hög på mötet i Bygdegården på Fårö, menar Enström. Ja med en hög medelålder på Fårö så är det kanske inte så konstigt. De yngre flyttar efterhand, både beroende på att det finns ont om jobb på norra Gotland, men även för att pendling från Fårö blir mycket längre med en färja. Det är inte bara sju minuters färd, det är även väntetid som kan vara en halvtimme eller mer enkel väg.
Hög medelålder var det även på de möten som anordnades för drygt tolv år sedan. Jag tillhörde då de yngre i församlingen och var en av dem som tröttnade på att vänta på en bro som aldrig kom och flyttade därför. Många har gjort som jag, och flera funderar säkert som jag att de kan tänka sig att flytta tillbaka med en bro/tunnel.
Argument att tunnel blir onödigt dyr kan jag hålla med om och tunnelmynningen kommer att hamna långt upp på land. En bro däremot skulle tjänas in på relativt kort tid och få sitt landfäste närmare samhället. Att en bro skulle bli ful och miljöförstörande är en smaksak, det finns oerhört vackra broar som uppfyller miljökraven, färjan är inte heller så miljövänlig.

Farhågor om att bron kommer att stängas av vid orkanvindar stämmer. Men vid samma vindstyrka går inte färjorna heller.
Argumentet om arbetstillfällen vid färjorna är riktigt, men KA3 lades ner liksom många andra arbetsplatser då de inte ansågs behövas längre, så är det med färjan också. Däremot ser affärsinnehavarna numera positivt på en fast förbindelse. Idag tar sig få tid med att bryta färjekön för att handla.
Byggtiden kan också ge norra Gotland en skjuts framåt och kanske ge bygden nytt hopp om mer varaktiga jobb. I slutänden är det befolkningen som ser sin bygd som något att satsa på eller inte. Ungdomen på Fårö har i många år dömt Fårö som en otillgänglig plats att bo på. Dags att ge dem lite hopp igen.
Läs mer om