Fem sopiga tips

Gotland2010-08-09 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Sopdiskussionen går just nu varm. Det utdelas råsopor till höger och vänster, när problemet i själva verket är mottagningen. Att turister som besöker ön och skapar sopor är inte mer överraskande, än att gotlänningarna producerar sopor.
Man behöver sedan inte tro att alla cyklister och andra turister med en begränsad mängd sopor skulle köpa "betalsäckar", när det istället kunde finnas "betal-sopautomater".
Att bli förundrad över att papperskorgarna blir fulla och samtidigt säga att systemet för sopmottagning är underdimensionerat, kanske skapar tidningsinnehåll (att återvinna år efter år), men det är faktiskt ingen lösning! Gör man fortsättningsvis på samma sätt, kan man förvänta sig samma sopiga resultat. Utvärderingar av sopsäsongen ger inte förbättringar i sig, det är det handling som gör.
Här följer några mer eller mindre sopiga idéer att pröva i mindre skala. Principen är att "många sopor små, kan bilda en full säck".
Sopdejting. Speciella träffar ordnas där man har med sig en påse. Sedan slår man sina påsar ihop tillsammans med någon hos en "sopkopplare med säck" (som tar dem till ändstation) - och går sedan med en potentiell "flergångsdejt" och äter.

Sopbingo. Man tar med sig en påse sopor som inträde och spelar bingo. Vinnarna (många) får sedan glädjen att bli av med sin påse och förlorarna utrustas med en betalsäck och tar med arrangörens hjälp (kommunens?) vinnarnas påsar till ändstationen. Kanske med hjälp av ett litet soldrivet eko-soptåg?

Sopskattjakt. Man köper en skattkarta som visar var man kan hitta en skatt (sällsynt sopstation för enskilda soppåsar). Dessa är ju annars så himla svåra att hitta - så det skulle vara till hjälp att ha fler skattplatser på ön. OBS - Kryssplatserna skall sakna spade - inga otillbörliga ned/utgrävningar här inte.

Sopvandring. Man tar med sig en påse sopor till en gruppguidning till lämplig sopstation. Under vandringen att man får höra betraktelser över sophanteringens historia. Vandringen kan komma att kryddas med några överraskningsmoment - typ; någon öppnar ett fönster och kastar ut lämpliga sopor över deltagarna. Det senare kan ju genomföras med eller utan förvarning - beroende på vandringspriset. Det är i sig beroende av hur många som deltar, om man bokat en "flexivandring " eller en till ett icke återvinningsbart "minipris. Ja ni vet - ännu ett sådant där sopigt koncept...

Soptrolleri. Om inget annat hjälper, så är det dags för inköp av en soptrollformel att läsa i månskenet över resterna - då kommer soporna att plötsligt bli ett minne blott. Du är ju i alla fall på "Magiska Gotland"...
Slutet gott, sopan bort.
Läs mer om