Humanisterna har tre ledord: ”Förnuft! Ansvar! Omtanke!”. Kanske borde vi lägga till ett fjärde: ”Förnuft! Ansvar! Omtanke! Fest!”. Karnevaler, fester, firande, högtider och minnesstunder! Detta är viktiga delar av den religiösa praktiken. Men vad har då de stackars ateisterna och sekulära humanisterna för ritualer och festligheter att ägna sig åt?
Nu finns ett tillfälle att fundera på detta. Den 14 februari, Valentins Dag, bjuder Humanisterna Gotland på ett ”seminarium” kring denna fråga t i Almedalens bibliotek.
Temat är lånat från en boktitel: ”Religion för ateister”, med bokens tankar som vägledning genom föredrag och samtal. Det som bokens författare, Alain de Botton, frågar sig är vad ateister, agnostiker och sekulära humanister kan lära och ta vara på ur religionernas ceremoniella och rituella praktik.
Låna, föreslår han. Det gjorde de kristna, inte minst i Norden då de lyfte ut asatron och ersatte den med kristendom. Kristendomen kom ur judisk ”tro”, befruktad med grekisk kultur och Romarrikets festivitas. Också här i Norden lånade de kristna gamla riter, till exempel behöll man Midvinterblotet, en kombinerad sol- och fruktbarhetsfest med offrandet av fruktbarhetsgudinnan Frejas totemdjur, galten Särimner.
Julen blev genom kristendomen ”berikad” med ett nytt människoliv, som samtidigt symboliserade det ”gudomliga” i människan. Till dessa tankar, till denna dyrkan av Jesus, frossade man i skinka och fett fläsk!
Suveränt! Asatrons grisslakt, som var en fest för kärleken, fertiliteten, mörkrets och kylans kulminering, blev på detta sätt kombinerat med kristendomens revolutionerande tanke att vi människor inte ska underkasta oss en vedervärdig gubbtjuv, utan se till den nya människan, det oskuldsfulla barnet, som symbol för kärleksfulla relationer att ersätta rädsla och kadaverdisciplin.
Så där satt nu nordborna och mumsade på Särimner, fruktbarhetsgudinnans heliga gris! Inte särskilt kosher! Men ändå klokt och mänskligt, en sorts återvinning, en recycling av traditioner! På likartat sätt ska vi fundera på vad vi som sekulära humanister kan ta till vara av kristendomens seder, fester, ceremonier, riter och ritualer.