Fler borde göra som Coop Gotland

Gotland2019-05-20 18:57
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till L Lind.

Att Coop Gotland och även ICA Vibblehallen tagit ett tydligt ställningstagande för att sälja svenskt, hållbart och närproducerad kött tycker jag är utmärkt och mycket starkt gjort, särskilt i dagens samhälle där så mycket kretsar kring att tjäna pengar. Att då så tydlig ta ställning för svensk livsmedelsproduktion och dessutom stå på sig är starkt!

Vi förstår att det ibland känns dyrt att köpa mat och att det finns mycket annat man vill göra och lägga pengar på. På 50- talet la medelsvensken ungefär 33 procent av sin disponibla inkomst på mat och i dag är det ungefär 17 procent av inkomsten. Om vi ska kunna fortsätta ha en klimatsmart och hållbar matproduktion så måste maten också få lov att kosta pengar.

För dessa extra pengar får du när du väljer svenskproducerad mat (och helst gotländskt):

1. Öppna landskap och biologisk mångfald i Sverige.

2. Världens klimatsmartaste och miljövänligaste livsmedelsproduktion, exempelvis släpper svensk mjölkproduktion ut 44% av världsgenomsnittet.

3. God djuromsorg - Sverige har EUs lägsta antibiotikaanvändning inom djurproduktion.

4. Smaken - många produkter trivs i det svenska klimatet, våra långa dagar och svala nätter under somrarna ger mersmak.

5. Fler arbetstillfällen och bättre välfärd i Sverige

Och då är detta är bara några av de många anledningar som går att lyfta kring varför den svenska maten är värd att betala mer för och då naturligtvis oavsett om det handlar om kött, vegetabilier eller andra livsmedel.

Vi hoppas att det är fler butiker, restauranger och grossister som gör likt Coop Gotland och ICA Vibblehallen gjort i sina butiker. De vågar ta ställning! Vi hoppas också att du som konsument stöttar dessa handlare så att än fler tar liknande beslut.