Fler tidskrävande uppdrag påverkar ambulanssjukvården

Gotland2017-07-11 15:52
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Gidde Forslund har i insändare (GT 8/7) ställt frågor med anledning av ett fall av lång väntetid på ambulans. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen vill lämna följande svar.

På Gotland finns dagtid fyra ambulansbesättningar som bemannar ambulans eller helikopter. Insatstiden för prio ett-ärenden i området mellersta Gotland är i genomsnitt tio minuter.

Det förekommer dock att samtliga ambulanser är upptagna och då ökar insatstiden avsevärt i det enskilda fallet. Insatstiden på landsbygden är av naturliga skäl också oftast betydligt längre. En begränsad möjlighet att sätta in fler ambulanser finns i de fall där alla ambulanser blir upptagna på samma ärende till exempel vid större olyckor. Denna möjlighet bygger på hög lojalitet hos ambulans­personalen och god vilja hos ambulansentreprenören.

Helikopterbesättningen har tillgång till både helikopter och en fullutrustad ambulans och alternerar mellan luftburna och markuppdrag. De sitter således aldrig outnyttjade när det finns ärenden. Förutom ambulanssjukvården finns avtal med räddningstjänsten om insatser i väntan på ambulans (IVPA). IVPA används i ärenden där brandmän kan utföra livräddande åtgärder, till exempel genom defibrillering vid hjärtstopp. Brandmännen gör ett mycket gott arbete i detta och genom att förmedla trygghet. Resursen är dock inte dimensionerad för utryckning i ärenden ­rörande ospecifik bröstsmärta eller av enbart humanitära skäl.

För Almedalsveckan liksom för GGN gäller att arrangören tecknat särskilt avtal med Falck om ambulanstillgång. Dessa arrangemang nedsätter därför inte den vanliga ambulanstillgången. Även om ambulanssjukvården idag på ett helt annat sätt än förr kan ge medicinsk vård redan hemma hos patienten är det för strokepatienter det centrala att snarast möjligt komma till sjukhus. Läkarens insats utförs bäst på sjukhuset och någon kapacitet för utryckningar finns inte på vårdcentraler eller akutmottagningen.

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen och ambulans­entreprenören följer och har fortlöpande dialog om utvecklingen av ärende­volym och insatstider. Mellan 2015 och 2016 har det totala antalet uppdrag inte ökat men verksamheten påverkas av en ökande andel prio ett-uppdrag, ökande antal tidskrävande ärenden samt att helikoptern utför allt fler planerade sjuktransporter till fastlandet.

I det aktuella fallet beklagar vi att väntetiden blev lång på grund av flera samtidiga ambulansärenden. Om insändarskribenten, patienten eller dennes anhöriga har fler frågor eller önskar kontakt är ni välkomna att kontakta undertecknad.

Läs mer om