Miljöpartiet och regeringen genomför nu en klimatoffensiv med mängder av åtgärder för att minska utsläppen. En princip de flesta är överens om är att den som släpper ut också ska betala för det. Detta måste också gälla för flyget, vars utsläpp ökar i snabb takt. Det är inte rimligt att den som tankar sin bil med bensin eller diesel betalar en koldioxidskatt, medan flyget helt slipper undan miljöskatter.
För att ändra på detta föreslår Miljöpartiet och regeringen en flygskatt på 80 kr för inrikesresor och några hundralappar mer för utrikesresor.
Som väntat retar detta upp Anna Wilson, generalsekreterare på Svenskt flyg, som tillsammans med Ola Mattsson, VD Inspiration Gotland går till angrepp mot den föreslagna flygskatten. Det är beklagligt att en bransch med så stora klimatutsläpp väljer att ta strid mot klimatåtgärder istället för att ta strid mot själva klimatförändringarna.
I Svenskt flyg och Inspiration Gotland påstår de att “åtta av tio remissvar var negativa” om förslaget. Det Svenskt flyg glömmer att nämna är att en stor del av dessa remissvar inte är från expertmyndigheter, som man kan tro, utan från företag och privatpersoner som hakat på en kampanj om att skicka in negativa remissvar. En kampanj som bland annat Svenskt flyg själva står bakom. Tunga remissinstanser som Naturvårdsverket, Kungliga Tekniska Högskolan, Chalmers och Göteborgs universitet anser alla att en flygskatt behövs.
Vidare påstår debattörerna att flera regionala flygplatser skulle hotas av nedläggning om flygskatten infördes. De hänvisar till en rapport som Stockholms handelskammare låtit göra som en del av sin lobbykampanj mot flygskatten. Men rapporten har endast tittat på konsekvenserna om dessa sju flygplatser läggs ner, inte hur sannolikt det är att det faktiskt skulle ske, som en följd av en flygskatt.
Vi kan nå en framtid med höghastighetståg, och upprustade vanliga järnvägar, som binder ihop Sverige med snabba, smidiga och punktliga resor. Men denna framtid kräver en grön och modig miljöpolitik, inte konservativt nej-sägande.